Van topkok Thomas Beekhuis zonder restaurant tot tennisster Annelin Bakker die bijna Nederlands kampioen werd: zo verging het onze talenten in 2023

[ad_1]

Een jaar lang volgden wij acht talenten uit Drenthe en Groningen op hun pad naar succes. 2023 was inderdaad het jaar van Thomas Beekhuis, Okkie Poortvliet, Julian Bushoff, Katayoon Valamanesh, Vincent Voet, Joris Koops, Annelin Bakker en Jules ten Velde.

Thomas Beekhuis: Van Rooftop Merckt tot Genieten van het onbekende

Hij begon het jaar als chef-kok bij Rooftop Merckt in het centrum van Groningen, verhuisde halverwege het jaar met zijn pannen en messen naar Haren voor Restaurant Savour en eindigde met een leeg dienblad voor zich. “Het was een heel intensief jaar. Ik heb ontdekt dat ik minder overhaaste beslissingen moet nemen”, zegt chef-kok Thomas Beekhuis.

Beekhuis werkte bijna een half jaar bij Savour onder cateringkoppel Jaap en Trijntje Braaksma. “Het leek een mooie kans, maar het klikte niet genoeg met Jaap en Trijntje. Misschien heb ik mezelf te veel laten inpakken.”

Nu doet hij het een tijdje rustig aan. Vakantie vieren met zijn gezin. “Dit is belangrijk. In de horeca is het soms lastig om voldoende tijd te maken voor familie. Ik heb een ingewikkelde thuissituatie met een ernstig autistische zoon. Ik wil dus voor volgend jaar gewoon een leuke plek vinden waar ik mijn talenten kan uiten .” En nee, het is niet echt normaal om zo vaak van baan te wisselen in de horeca.

Beekhuis voert nu voorzichtige gesprekken met de heer Mofongo en de eigenaren van onder meer Pachamama en Florentin. “En als onze zoons ouder zijn, gaan mijn vrouw en ik ons ​​eigen restaurant beginnen.”

Okki Poortvliet: overal haar eigen plekje

In de natuur van Odoorn, in de broedplaats van Haren of in het studentenleven van Bristol. Dit jaar maakte filmmaker en student Okki Poortvliet (24) van haar natuurlijke omgeving haar eigen plek. In slechts enkele jaren tijd leverde de multigetalenteerde kunstenaar zeven films af die zonder uitzondering werden gewaardeerd door critici, vakjury’s, maar vooral door de proefpersonen zelf.

Dit jaar zette ze samen met creatieve vriendinnen Vera Vos en Hans van der Werf een uitroepteken achter de zoektocht naar de ziel van haar thuisland met de voorstelling en film Drentse Vlaggenhijsers. Okki’s film Over het veerooster bleek de ultieme eyecatcher van de buitententoonstelling In de natuur .

Na een spervuur ​​aan producties trok de alleskunner voor een paar maanden naar de Universiteit van Bristol om haar studie filosofie te verdiepen. Nu zit ze weer in Odoorn met een stapel opdrachten en subsidieaanvragen. En dat is goed nieuws voor het Noorden. Want waar Okki ook heen gaat, wij hebben haar het liefst dicht bij huis.

Okki over haar jaar: “Het was voor mij een jaar van (samen) vlaggen: veel Drents, Gronings en Engels.”

Julian Bushoff: weg met de meeste voorkeurstemmen in het Noorden

Vorig jaar stapte de 26-jarige Julian Bushoff uit Groningen over van de gemeenteraad naar de Tweede Kamer en kreeg een hoge plek op de kieslijst van GroenLinks-PvdA. Bij de verkiezingen van 22 november kreeg hij de meeste voorkeurstemmen van de noordelijke kandidaten.

De rechtse verkiezingsoverwinning was een tegenslag voor de linkse partijen, waardoor de winst van tien zetels voor GroenLinks-PvdA in het niet viel. Maar persoonlijk was het voor Bushoff geen slecht jaar. Hij wist meteen naam te maken in het parlement en tijdens verkiezingsdebatten.

“Het jaar 2023 was voor mij bijzonder”, zegt Bushoff. “Ik ben blij met mijn representatieve rol, die ik heb mogen vervullen voor mensen met langdurige Covid-19, voor regionale ziekenhuizen en om te voorkomen dat buitenlandse investeerders onze zorg overnemen. Het is ook een grote verantwoordelijkheid om te strijden voor de sociale zekerheid, voor Groningen en om de ooit rode bolwerken te herwinnen.”

Katayoon Valamanesh: creatiever door gebrek aan tijd en geld

Kunstenaar Katayoon Valamanesh (33) kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar. “Voor mij stond 2023 in het teken van kansen. Mogelijkheden om mijn kunst verder te ontwikkelen en mogelijkheden om mijn werk met meer mensen te delen. Ik heb tuin van Eden afgerond. Dat is de video-installatie waarvoor ik het Hendrik de Vries stipendium ontving. Ook heb ik twee kleinere projecten afgerond die te zien zijn in Assen en Tilburg.”

Ze heeft dit jaar belangrijke lessen geleerd, vindt ze. Hierdoor is ze realistischer geworden over de balans tussen ideeën en mogelijkheden. Ze vond het lastig om initiële ideeën aan te passen (lees: terug te dringen), maar soms moet dat wel.

“Aan de ene kant heb ik het gevoel dat ik mijn kunst niet tot bloei kan brengen door gebrek aan tijd en geld, maar aan de andere kant maken dit soort beperkingen mij creatiever.” Volgend jaar zal in het teken staan ​​van het vinden van financiering voor nieuwe projecten en het verder ontwikkelen van haar vaardigheden in het werken met bepaalde materialen.

Vincent Voet: een stap dichter bij biologisch afbreekbaar plastic

Wetenschapper Vincent Voet (36) uit Haren werkt bij NHL Stenden in Emmen aan het oplossen van een mondiaal probleem: de plastic afvalberg. Dit jaar heeft zijn team grote stappen gezet op weg naar duurzaam, afbreekbaar en recyclebaar plastic.

Om dit te bereiken ‘sleutelde’ Voet aan moleculen. Uiteraard samen met zijn onderzoeksgroep. “Het is gegroeid. In aantallen, maar vooral in kwaliteit.”

Een van de nieuwste onderzoeken draait om biologisch afbreekbare garens. “Ze worden gebruikt voor kleding. De uitdaging is dat de garens sterk genoeg zijn om kleding van te maken, maar dat ze nog wel biologisch afbreekbaar zijn.”

Voet boekt vooruitgang, maar hij en zijn team zijn er nog niet.

Vorige week hebben hij en zijn zoon wat compost uit de tuin in een bak gedaan. Om drie biologisch afbreekbare plastic bekers te gebruiken, die uiteindelijk volledig zullen afbreken en op natuurlijke wijze in de compost zullen ‘opnemen’.

“Tot mijn schrik zaten er in die kleine schepjes compost ook stukjes niet-afbreekbaar plastic. Die waaien regelrecht de tuin in. Dus ja, er zijn uitdagingen, maar ik ben echt optimistisch.”

Joris Koops

Joris Koops (27) van start-up Bypoint heeft dit jaar grote stappen gemaakt. Zijn bedrijf, dat vorig jaar een valdetectiesysteem voor fietsers lanceerde, heeft een aantal belangrijke hindernissen overwonnen. Het apparaat geeft een alarm met een sms als er een fietser valt. De vooraf opgegeven contactpersonen worden precies geïnformeerd waar de val heeft plaatsgevonden, zodat er snel hulp kan worden verleend.

“Er zijn nu iets meer dan 150 winkels die ons product verkopen. Onlangs hebben we een contract getekend met een belangrijke groothandel in Nederland op het gebied van fietsonderdelen. Ook mochten we als partner van de ANWB met een stand staan ​​op beurzen. En we werken aan nieuwe producten, zoals een innovatieve fietshelm, zodat we een breder assortiment hebben. We moeten echt hét fietsveiligheidsmerk worden”, vat Koops samen.

“Eigenlijk hebben we de meeste van onze verwachtingen waargemaakt. We groeien, worden steeds bekender en werken steeds meer samen. En voor ik het vergeet: we gaan de grens over. We hebben de eerste zes verkooppunten in Duitsland. En vijf in België “En er zijn meer landen in Europa waar fietsen gebruikelijk is. Ik denk dat we volgend jaar verder zullen groeien. Mogelijkheden genoeg.”

Annelin Bakker: een achtbaan met een passend einde

Tennisster Annelin Bakker (18) kende een bijna bizar 2023, haar eerste volledige jaar als aankomend tennisprofessional. Na een zware reeks toernooien in Zuid-Amerika, waarin haar zelfvertrouwen een deuk kreeg, probeerde ze het niveau van de internationale proftour te bereiken. In juli beleefde ze in Amstelveen haar beste toernooiweek, waarin ze de laatste zestien bereikte en de mondiale top 1000 bereikte, haar eerste doelpunt dit jaar.

Maar toen was er plotseling de dreiging van een plotseling einde aan haar tenniscarrière die net was begonnen. De vrouw uit Haren liep twee keer een stressfractuur op en moest uiteindelijk een scan ondergaan om te kijken of haar lichaam toptennis aankon. Gelukkig was het antwoord ja.

Bakker begon weer met tennis en presteerde vorige maand zeer verrassend op het NK, waar ze zowel de finale van het enkelspel als het dubbelspel bereikte. “Het was een passende afsluiting van een jaar dat ik echt als een achtbaan heb ervaren.”

Jules ten Velde: modecollectie hangt van Japan tot Californië

In de sport zeggen ze vaak: het goede komt snel. Dat cliché geldt volledig voor Jules ten Velde (29), maar dan op modegebied. In maart zou hij in Parijs voor het eerst zijn eigen collectie presenteren. Maar door grote belangstelling van het Japanse modelabel Comme des Garçons deed Jules dat in januari al.

Grote baas Rei Kawakubo (81), door velen gezien als een van de meest invloedrijke ontwerpers van de afgelopen decennia, kwam zijn collectie witte jurken persoonlijk inspecteren. Een paar maanden later vloog Jules naar Japan om zijn werk in de winkel te zien hangen.

In september volgde een tweede grote klant: A’maree’s, een peperdure boetiek in Californië. Ook de witte jurkjes die Jules ontwerpt, zullen daar in de schappen liggen, met viercijferige prijskaartjes. Vóór de komma inderdaad.

Ontwerpen is een tweede natuur van Jules, maar nu moet hij zich ook verdiepen in de zakelijke kant. Het is een van de uitdagingen voor 2024.

Het afgelopen jaar was er één vol hoogtepunten en overwinningen: “Ik heb veel geleerd over mezelf, het bedrijfsleven en de wereld en ben erg benieuwd naar wat er nog meer mogelijk is.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *