Meer stoffelijke resten gevonden bij berging Lancaster in IJsselmeer

[ad_1]

Tot de laatste dag zijn er resten gevonden tijdens de berging van een Lancaster uit de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeer. De opslagruimte wordt weer opgeruimd.

Tijdens de berging werd in totaal 40 procent van de vliegtuigen geborgen, meldt Hubert Schuncken, stafofficier vliegtuigberging bij het Ministerie van Defensie. Volgens hem was de rest niet aanwezig. Als bijzondere vondsten noemt hij een van de wielen, de boordradio en een van de pilotenstoelen.

Kort na het begin van de berging werden stoffelijke resten gevonden. Het waren er meer, maar het is niet duidelijk of de stoffelijke resten van alle bemanningsleden zijn gevonden. Uit onderzoek van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht moet blijken of alle vermiste bemanningsleden zijn gevonden.

Het gaat om drie vermiste bemanningsleden van het zevenkoppige team dat in de Lancaster ED603 vloog. Het toestel nam in 1943 deel aan een aanval op de Duitse stad Bochum en werd op de terugweg naar Engeland neergeschoten door een Duitse nachtjager. De lichamen van vier bemanningsleden spoelden aan, de anderen zijn nooit gevonden.

Damwand

De Lancaster werd in 1995 ontdekt door vissers uit Volendam. Lange tijd leek het erop dat er niets van de bergingsoperatie zou komen. Totdat het Nationaal Herstelprogramma van de overheid gemeenten te hulp kwam. Het programma richt zich vooral op bergingsfaciliteiten waar mogelijk vermiste personen kunnen worden aangetroffen. Ook de gemeente Súdwest-Fryslân hoopt nieuws hierover aan de nabestaanden te kunnen brengen. Volgens wethouder Petra van den Akker wachten ze al 80 jaar op duidelijkheid.

Leemans Speciaalwerk heeft de berging uitgevoerd en is inmiddels gestart met de sanering, inclusief het verwijderen van de damwanden. Deze moesten geplaatst worden om een ​​deel van het IJsselmeer droog te leggen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *