Koningin Emma, Apollo Ensemble en Paddenstoelenexcursie. Dit en meer uitjes in Friesland

[ad_1]

Leer alles over Koningin Emma, ​​luister naar het Apollo Ensemble, ga op paddenstoelenexcursie, lach met Vincent Bijlo of geniet van de dansvoorstelling van Kalpanarts. Deze uitjes vind je deze week in Fryslân.

Lezing over Koningin Emma

Deze week geeft Bearn Bilker in samenwerking met de Stichting Geschiedenis Heerenveen een lezing over Koningin Emma in Kunstcafé Museum Heerenveen. Koningin Emma (1858-1934) was in vrijwel alle opzichten de redder van de monarchie in Nederland. Tijdens haar regentschap, van 1890 tot 1898, slaagde ze erin het imago van het Huis van Oranje op te poetsen. De koningin wist binnen de scherpe verdeeldheid in het land tussen socialisten, anarchisten, liberalen en antirevolutionairen haar eigen rol te vervullen door invulling te geven aan de regels van de constitutionele monarchie.

Ze heeft de contacten in binnen- en buitenland positief opgebouwd. Alles voor Emma was erop gericht om haar dochter Wilhelmina in hoog tempo voor te bereiden op het koningschap. Maar wat weten we nog meer over Emma, ​​haar privéleden, haar interesses en haar karakter? Als voorzitter van de Stichting Nassau en Fryslân en zijn specialiteit in de geschiedenis van de Duitse koningshuizen en het Huis van Oranje kan Bearn Bilker u hier alles over vertellen. Op geschiedenisheerenveen.nl Meer informatie over deze lezing vindt u.

Heerenveen – Museum Heerenveen, donderdag 19.30 uur, 7,50 euro, donateurs stichting Historie Heerenveen 3,75 euro

Laat dat maar aan Vincent Bijlo over

Volgens Vincent Bijlo zijn ziende mensen vreemde, zielige mensen. In zijn optreden Laat dat maar aan mij over de blinde komiek neemt deze ziende mensen bij de hand. Het optreden zal een ooropener zijn, die de bezoeker laat zien dat de wereld zonder licht niet moeilijk is en dat ware verlichting binnenin ligt. Dat men veel lichter kan leven, niet bang is in het donker en durft te varen op het kompas van een innerlijk goed humeur. Bijlo blaast wat lucht in het leven, waardoor de luisteraar lichter en opgeladen de zaal verlaat.

Naast zijn werk als cabaretier is Bijlo ook schrijver en columnist. Zijn eerste succes als cabaretier behaalde hij in 1988 toen hij de publieks- en persoonlijkheidsprijs won op het Leids Cabaret Festival.

Franeker – De Koornbeurs, wo 20.15 uur, 19,50 euro

Dans over vrijheid in al zijn facetten

Kalpanarts heeft er een gemaakt muzikale dansvoorstelling ter ere van de honderdste geboortedag van Simeon ten Holt (1923-2012). Ademen is een stuk voor vijf dansers over vrijheid in al zijn facetten: ademruimte, bewegingsvrijheid en spontaniteit, maar ook onderdrukking. Simone Giacomini maakte een nieuwe compositie, geïnspireerd op het trance-achtige werk van Ten Holt, niet geheel toevallig ook de favoriete componist van het Matangi Quartet, dat Ademen live begeleiding.

Het gezelschap van Kalpana Raghuraman kneedt Indiase dansvormen en urban en hedendaagse dans tot een eigen, herkenbare danstaal. Kenmerkend is het gebruik van voetenwerk, handgebaren en krachtige gezichtsuitdrukkingen. In de voorstelling benadert de groep het begrip vrijheid zoals dat tot uiting komt in de Indiase filosofie en samenleving.

Drachten – De Lawei, vr 20.30 uur, 17,50 euro

Apollo Ensemble speelt ‘Apollo en Daphne’

Vrijdag speelt het Apollo Ensemble Händels Apollo en Daphne en soloconcerten van Vivaldi en Dall’Abaco aan de Doopsgezinde Kerk van Leeuwarden. De zangpartijen worden verzorgd door sopraan Renate Arends en bariton Henk Neven. Händels cantate Apollo en Daphne vertelt het verhaal uit Ovidius’ Metamorfosen, waarin Apollo verliefd wordt op de nimf Daphne. Ze wil er niets van weten, hij rent achter haar aan en uiteindelijk roept ze haar vader om hulp. Hierdoor verandert Daphne in een laurierboom.

Apollo plukt de bladeren en weeft ze tot een lauwerkrans, een symbool van roem en eeuwige jeugd. Jacopo Ristori en Jonty Coy zijn solisten voor Vivaldi’s werken, en Robert de Bree is solist voor het Dall’Abaco en Vivaldi concerto voor hobo en strijkers.

Leeuwarden – Doopsgezinde Kerk, vr 20.15 uur, 25 euro

Paddenstoelenexcursie in het bos

De herfst is weer begonnen, wat betekent dat het een feest van kleuren en geuren is in het bos. Bladeren vallen van de bomen en paddenstoelen ontspruiten uit de grond. Wist je dat paddenstoelen een belangrijke rol spelen in de cyclus van de natuur? En ze hebben niet allemaal een hoed. Wandel met de gids van Staatsbosbeheer door het Drents-Friese Wold en ontdek de paddenstoelen die hier voorkomen.

Vanwege de populariteit organiseert Staatsbosbeheer dit jaar maar liefst zeven keer een paddenstoelenexcursie. Door Staatsbosbeheer.nl Hier vindt u meer informatie en kunt u zich inschrijven.

Appelscha – Buitencentrum Drents-Friese Wold, di (vandaag), do en zo 13.30 – 15.30 uur, 8 euro (kinderen van 4 t/m 12 jaar 5 euro)

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *