Energiebedrijven laten klanten met zonnepanelen extra betalen: waarom doen ze dat?

[ad_1]

Na energieleverancier Vandebron duwt ook leverancier Budget Energie klanten naar de uren met de goedkoopste elektriciteit voor hun verbruik. Klanten met zonnepanelen betalen hiervoor de rekening. Wat moet u doen als consument?

Wat wil Budget Energie precies?

Het zal gratis groene energie leveren aan zijn nieuwe klanten met een vast contract tijdens de zonnige lente- en zomerdagen in het weekend. Het bedrijf merkte dat duurzame klanten op zonnige dagen veel groene energie produceren met hun panelen. Maar op dat moment – ​​iedereen ligt op het strand, de industrie draait nauwelijks – is er relatief weinig vraag naar die elektriciteit. Er blijft dus opgewekte elektriciteit over.

Als er geen zon is, ‘s avonds als iedereen thuis is en alle apparatuur aan staat, verbruiken consumenten veel elektriciteit, terwijl er op dat moment weinig aanbod is. Volgens Budget Energy zou je verbruik veel geconcentreerder moeten zijn op momenten dat er veel elektriciteit beschikbaar is. Het is ook goedkoop.

Het bedrijf grijpt in omdat de kloof tussen vraag en aanbod de komende jaren alleen maar groter wordt. Er worden steeds meer wind- en zonneparken gebouwd. Bovendien is er geen financiële prikkel voor huishoudens met zonnepanelen. Omdat consumenten alle elektriciteit die zij zelf opwekken in euro’s mogen verrekenen met hun eindafrekening bij de energieleverancier, heet dit verrekening. Mensen zonder zonnecellen hebben dat eliminatievoordeel niet.

Hoe komt Budget Energie tussenbeide?

Om die groep zonder zonnepanelen van dat overschot aan groene stroom te voorzien, krijgt die klant met een vast contract van april tot en met augustus van 12.00 tot 17.00 uur ‘gratis’ stroom. Niet voor de mensen die al klant zijn. De nieuwkomer betaalt net als de rest nog energiebelastingkosten, zo’n 13 cent per kWh energiebelasting. Per kWh levert deze actie de klant een voordeel op van ruim 20 cent per kWh.

Wel betaalt de groep klanten met zonnepanelen voortaan terugleverkosten aan Budget Energie. “Echt eerlijker”, zegt regisseur Caroline Princen. Deze ingreep is bedoeld als een grote stimulans voor paneeleigenaren om eerst zoveel mogelijk eigen stroom te verbruiken. En als duizenden klanten dat doen, wordt het oververhitte energienetwerk ontlast. Zonder dit soort maatregelen komt het elektriciteitsnet tot stilstand en zal de transitie van kolen, olie en gas naar elektriciteit niet lukken, weet Budget Energy.

Hoe krijg je het zo goedkoop mogelijk?

Door uw verbruik af te stemmen op het enorme aanbod aan groene energie. Dat blijkt een complete omslag in denken: je gas en elektriciteit waren decennialang heel goedkoop. Maar het gasveld in Groningen is gesloten, Nederland moet gas importeren, dat door de oorlog in Oekraïne ook duurder is geworden. En ook de miljarden aan investeringen in betere netwerken komen terecht bij de klant.

Consumenten moeten veel meer leren bewegen als er veel elektriciteit beschikbaar is, zeggen aanbieders. En gebruik hem niet als elektriciteit relatief duur is, dus ‘s avonds rond etenstijd tot ongeveer acht uur. Ook ‘s nachts is het goedkoop: er is bijna geen vraag.

Het advies is om uw stroomvreters zoals de boiler, terrasverwarmer, wasdroger of uw vaatwasser en broodbakmachine op gunstige uren aan te zetten met groene, goedkope stroom. Dit kun je doen door tijdens die uren zelf de apparatuur aan te zetten, zoals grootouders vroeger deden, of door een voorgeprogrammeerde timer op het apparaat te plaatsen die tijdens de goedkope uren aangaat. Bij veel laders voor accuauto’s is dit al mogelijk.

De goedkoopste prijzen zijn de mensen met een dynamisch elektriciteitscontract. Hierdoor kun je de dag ervoor zien op welke uren de elektriciteit heel weinig kost.

Benadeelt Budget Energy paneeleigenaren niet?

Inderdaad. Zij betalen mee aan de groene energie voor klanten die geen panelen hebben. Maar ze betalen zonder te profiteren van groene energie. Concurrent Vandebron was de eerste die deze interventie toepaste. Veel zeer gemotiveerde duurzame klanten van deze ‘groene’ aanbieder vonden het oneerlijk dat zij gingen betalen, terwijl klanten zonder panelen er wel van profiteerden. Vandebron noemde dit solidariteit om de energietransitie door te komen. Duizend klanten liepen meteen weg. Dat aantal klanten heeft Vandebron inmiddels teruggevonden. Ook omdat de tarieven dankzij de nieuwe strategie goedkoper zijn geworden. Dat is ook te verwachten bij Budget Energie met 800.000 klanten. De verwachting is dat meer aanbieders deze aanpak zullen volgen.

Wat als de verrekeningsregeling verdwijnt?

Het kabinet wil deze afschaffingsregeling voor paneeleigenaren vanaf 2025 geleidelijk afbouwen. Op 1 januari 2031 is de financiële steun uiteindelijk nul. De Senaat lijkt het met dit voorstel eens te zijn. Energiebedrijven juichen deze stap toe: er ontstaat een echte financiële prikkel voor consumenten om in hun eigen groene energie te investeren. Als ze bijvoorbeeld zonnepanelen en een batterij gebruiken, worden ze grotendeels onafhankelijk van het elektriciteitsnet. De elektriciteit is ‘gratis’, al moeten ze de investeringen over een aantal jaren terugverdienen. Volgens Milieu Centraal bedraagt ​​de terugverdientijd bij lagere opbrengsten ongeveer zes jaar.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *