Maanlanding zorgt voor gespannen gezichten in telescoop van Dwingeloo. ‘Japan zegt tegen de wereld: je kunt de volgende keer ook met ons mee’

[ad_1]

Japan heeft vrijdag een succesvolle maanlanding voltooid. Bijna 380.000 kilometer verderop, in Dwingeloo, volgden gespannen gezichten de missie.

378.000 kilometer van de plek waar Japan op de maan landde, keken Tammo Jan Dijkema en zijn collega’s vanuit de radiotelescoop van Dwingeloo met gespannen gezichten naar de operaties van de missie. En voordat de lander de maan bereikte, ontving de schotel in Westerveld de eerste morsesignalen. Dat was voor Dijkema en consorten het hoogtepunt van de missie.

Dijkema en de andere vrijwilligers van de radiotelescoop waren er, zij het van een afstand, getuige van dat Japan (na twee mislukte pogingen) ruimtegeschiedenis schreef; Na de Verenigde Staten, Rusland, India en China behoort het tot de top vijf van landen met een succesvolle maanlanding achter de naam.

Gecontroleerde crash

Naast het verwerven van prestige wilde Japan sinds gisteren ook laten zien dat het op de gewenste locatie kan landen. Het doel was om in een cirkel van 100 meter te landen, in plaats van tientallen kilometers voorheen. Voor komende missies, bijvoorbeeld in onherbergzame gebieden, zou Japan de ideale partner zijn. Of dit succesvol was, valt nog te bezien uit gegevens van de lander.

Volgens Dijkema was de missie behoorlijk ingewikkeld. “De lander arriveert vanuit een baan om de maan met een snelheid van honderden kilometers per uur. Dan moet hij volledig ankeren. Het is dus eigenlijk een gecontroleerde crash. Als het ons lukt om op zo’n precieze plek te landen, zal Japan tegen de wereld zeggen: de volgende keer mag je met ons mee.”

‘Luid en duidelijk’

Naast de gegevens van de landing via radiosignalen beleefde Dwingeloo een wereldprimeur: vanuit een apparaat ter grootte van een schoenendoos, de LEV1, werden morsesignalen verzonden en was de Drentse schotel – met een diameter van 25 meter – de beste plek op aarde om het te vangen. “We hebben ze luid en duidelijk ontvangen”, riep Dijkema enthousiast.

Het was verre van zeker dat de maanlanding zou slagen. In 2019 zijn vanuit Drenthe twee pogingen bekeken; Zowel het signaal van Israël als dat van India viel voortijdig weg, volgens Dijkema een teken dat de lander was neergestort. Vorig jaar mislukte ook een Russische poging en begin januari stortte een maanlander van een Amerikaans bedrijf neer.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *