LIVE | Honderden mensen voeren actie voor huis van Netanyahu | Buitenland

[ad_1]

05:45

In Israël hebben ongeveer 300 mensen geprotesteerd tegen de regering van Benjamin Netanyahu. Die zou niet genoeg doen om de door de Hamas ontvoerde gijzelaars vrij te krijgen uit de Gazastrook.

Het protest vond vrijdagavond laat plaats voor een huis van de premier in de badplaats Caesarea. Onder de kamperende deelnemers waren ook tientallen familieleden van ontvoerde Israëli’s. Een vader van een van de gijzelaars ging in hongerstaking.

Meerdere gijzelaars kwamen al om, van wie minstens drie die per vergissing door het Israëlische leger werden gedood. Volgens Israëlische media zouden 132 gijzelaars zich nog in de Gazastrook bevinden, al zouden die niet allemaal meer in leven zijn.

De demonstranten protesteerden tegen het hervatten van de strijd na een staakt-het-vuren in november en riepen de regering op om opnieuw te onderhandelen met Hamas. Tijdens de gevechtspauze liet Hamas 105 gijzelaars vrij in ruil voor 240 Palestijnen die in Israëlische gevangenissen opgesloten zaten. 

21:57
Gisteren

In de oorlog tegen de Palestijnse beweging Hamas in de Gazastrook zijn al bijna tweehonderd Israëlische soldaten om het leven gekomen. Het Israëlische leger meldt dat inmiddels 194 militairen zijn gesneuveld.

Ondertussen zegt een Palestijnse gewapende groep die banden heeft met Hamas, dat een Israëlische gijzelaar is gedood die werd ontvoerd bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging verspreidde een video met beelden van een gewonde persoon en beweert dat die enkele dagen geleden om het leven kwam door een Israëlische luchtaanval.

Israël stelt dat er nog 132 gijzelaars in Palestijnse handen zijn. Maar zeker 27 van hen zijn waarschijnlijk dood, blijkt uit een telling van het Franse persbureau AFP.

20:34
Gisteren

De Amerikaanse krijgsmacht heeft opnieuw doelen van de Houthirebellen in Jemen aangevallen. Volgens het Witte Huis zijn drie kruisraketten uitgeschakeld die op het punt stonden afgevuurd te worden. Het gaat voor zover bekend om de vierde aanval in een week tijd.

De raketten die de VS heeft aangevallen, waren antischeepsraketten, zei woordvoerder John Kirby. ,,Ik benadruk dat deze aanvallen uitgevoerd zijn in het kader van zelfverdediging, maar ze hebben ook bijgedragen aan de veiligheid op internationale wateren voor zowel marineschepen als de koopvaardij”, aldus Kirby.

,,De Houthi’s moeten deze aanvallen staken. Die keuze hebben ze. Ze hebben duidelijk de tegenovergestelde keuzes gemaakt”, zei Kirby. 

20:33
Gisteren

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden is een tweestatenoplossing nog steeds mogelijk in het Midden-Oosten, zo bevestigde de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, John Kirby, de uitspraak van Biden. 

De president heeft ook het besluit van Israël omarmd om meeltransporten naar Gaza toe te staan, voegde Kirby eraan toe. Biden’s opmerkingen komen op een moment dat Netanyahu het idee van een Palestijnse staat heeft afgewezen.

Kirby zei ook dat de VS nog steeds tegen een staakt-het-vuren zijn, in de overtuiging dat een dergelijke stap Hamas-militanten zou helpen. ,,We steunen humanitaire pauzes om te proberen gijzelaars eruit te krijgen en meer hulp binnen te halen.”

De beide presidenten spraken elkaar vrijdag ook telefonisch over de laatste stand van zaken in het conflict.

Ontmoeting tussen Biden en Netanyahu in oktober 2023.
Ontmoeting tussen Biden en Netanyahu in oktober 2023. © AFP / Brendan Smialowski

19:52
Gisteren

In delen van de door Israël belegerde Gazastrook worden internet en telefoon geleidelijk weer hersteld, meldt het Palestijnse telecombedrijf Paltel. De telecommunicatie in de strook lag ruim een week plat, de langste periode tot dusver in de oorlog tussen Israël en de Palestijnse organisatie Hamas.

De telefoon- en internetdiensten vielen vorige week vrijdag uit, de zesde keer in de oorlog die op 7 oktober begon. De grootste telecomprovider in Gaza wijt dit aan de ‘aanhoudende agressie‘ tegen de Gazastrook.

Er kon alleen worden gecommuniceerd via satelliettelefoons en soms met Israëlische simkaarten vanaf hoge gebouwen in het zuiden van de Gazastrook. Het gebrek aan communicatiemiddelen bemoeilijkt de hulpverlening in het gebied.

19:18
Gisteren

Het Nederlandse kabinet verlengt de steun aan de ‘huidige niet-operationele militaire bijdrage aan het door de VS geleide coalitieverband’ in de strijd tegen de aanvallen van de Houthi’s. Dat laat demissionair minister van Defensie, Kajsa Ollongren, op X weten.


19:12
Gisteren

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft deze maand een docent geschiedenis op het matje geroepen. De man waarschuwde studenten dat Israël in zijn verplichte vak als apartheidsstaat wordt neergezet. Ook stelde hij: ‘Als je het feit niet aankunt dat veel West-Europese naties gebouwd zijn op koloniale plundering, genocide en onderdrukking, kun je mijn colleges beter overslaan.’

Lees hier het hele verhaal.

16:25
Gisteren

De nieuwe sancties van de Europese Unie tegen Hamas treffen financiers die tientallen miljoenen euro’s naar de Palestijnse beweging sluisden, zegt de EU. Ze zouden gebruik hebben gemaakt van een Libanees geldwisselkantoor en bedrijven in Turkije, Algerije en Soedan.

De EU heeft vrijdag een nieuw arsenaal aan strafmaatregelen opgetuigd om specifiek Hamas te raken en zet dat meteen in tegen zes mensen. Allemaal helpen ze de beweging om aan geld te komen, stelt de unie. Als de zes eigen geld in EU-landen hebben ondergebracht kunnen ze daar nu niet langer bij. Ook kunnen ze de EU niet langer in en mogen Europese burgers en bedrijven geen zaken meer met hen doen.

15:42
Gisteren

Sommige cruisemaatschappijen hebben hun routes geannuleerd of aangepast om zo de Rode Zee te kunnen vermijden, vanwege aanvallen op schepen door Houthi-milities. Dat meldt persbureau Reuters.

Royal Caribbean zegt in een verklaring dat het tot nu toe twee reizen heeft geannuleerd. Eén van Muscat naar Dubai zou plaatsvinden van 16 tot en met 26 januari, en een andere van Dubai naar Mumbai zou plaatsvinden van 26 januari tot en met februari. 11. Vorige week wijzigde het ook de route van een cruise tussen Aqaba en Muscat, om gasten van boord te laten gaan in een havenstad in de buurt van Athene.

‘Ons mondiale veiligheidsteam blijft de situatie in de regio nauwlettend volgen en we zullen indien nodig aanvullende wijzigingen aanbrengen’, aldus Royal Caribbean.

De Zwitsers-Italiaanse exploitant MSC Cruises zegt dat het drie reizen vanuit Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten naar Europa in april annuleert vanwege de Rode Zee-crisis. ‘De veiligheid van passagiers en bemanning is prioriteit nummer één en omdat er geen haalbare alternatieve route was, heeft het bedrijf de reizen helaas moeten annuleren’, aldus MSC Cruises. ‘De drie schepen zullen rechtstreeks naar Europa varen, zonder passagiers aan boord, en de doortocht door de Rode Zee vermijden.’

14:44
Gisteren

België stuurt een oorlogsbodem naar de Rode Zee om vrachtschepen daar te beschermen tegen Jemenitische rebellen. Het gaat deelnemen aan een nieuwe missie van de Europese Unie op de belangrijke scheepvaartroute, laat het ministerie van Defensie weten.

Olietankers, containerschepen en andere koopvaardijschepen worden sinds november voor de kust van Jemen bestookt en soms zelfs gekaapt door Houthi-rebellen. Die zeggen het gemunt te hebben op schepen die iets te maken hebben met Israël. Ze willen dat land straffen en onder druk zetten om te stoppen met de oorlog tegen het geestverwante Hamas.

België, dat dit halfjaar voorzitter is van de EU, wil het goede voorbeeld geven en stuurt een van zijn twee fregatten. Deze Louise-Marie is een afdankertje van Nederland. Het is de bedoeling dat EU-landen minstens drie van zulke marineschepen zullen vrijmaken voor de nieuwe missie.

14:11
Gisteren

Minister-president Mark Rutte heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gevraagd ‘een onmiddellijke humanitaire pauze’ in de strijd in de Gazastrook in te stellen. Er vallen volgens Rutte te veel onschuldige burgerslachtoffers in de Palestijnse kuststrook.

Rutte had vrijdag een ‘indringend’ telefoongesprek met Netanyahu, schrijft hij op het sociale medium X. ‘Het is aan Hamas om alle gegijzelden zo snel mogelijk vrij te laten. Tegelijkertijd moet Israël het geweldsniveau drastisch omlaag brengen.’ Ook moet Israël ‘fors meer en sneller hulpgoederen binnenlaten’.

Israël bombardeert Gaza al meer dan drie maanden. Dat is een reactie op een aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Daarbij vielen meer dan 1200 doden en werden meer dan honderd mensen ontvoerd. Er zijn volgens de autoriteiten in Gaza al bijna 25.000 doden gevallen. Ook zijn veel huizen verwoest en heerst er honger.


13:24
Gisteren

In Zwitserland zijn meerdere aangiften gedaan tegen de Israëlische president Isaac Herzog. Dat meldt het federale Openbaar Ministerie (BA) in het Alpenland. Ze geeft niet aan wat de beschuldiging is en wie de aangifte deed.

‘De aangiften zullen volgens de gebruikelijke procedure worden onderzocht’, zegt het OM in een verklaring, eraan toevoegend dat zij in contact staat met het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘om de kwestie van de immuniteit van de betrokkene te bespreken’. 

President Herzog was donderdag aanwezig op de jaarlijkse bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum in Davos om de oorlog in Gaza te bespreken. Israël wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid in zijn gevechten tegen Hamas.  

In een verklaring getiteld ‘Juridische actie tegen misdaden tegen de menselijkheid’, ingezien door persbureau AFP, meldden meerdere niet bij naam genoemde personen dat ze aangifte hebben gedaan bij federale aanklagers en kantonnale autoriteiten in Bazel, Bern en Zürich.

In de verklaring staat dat de indieners een strafrechtelijke vervolging van Isaac willen, parallel aan een zaak die door Zuid-Afrika bij het Internationale Gerechtshof van de VN in Den Haag is aangespannen tegen Israël. Het land wordt beschuldigd van het plegen van genocide in zijn oorlog tegen de Hamas-terreurgroep in Gaza.

De verklaring gaat in op de kwestie van de Isaacs immuniteit en suggereert dat deze ‘onder bepaalde omstandigheden’ zou kunnen worden opgeheven, inclusief in gevallen van vermeende misdaden tegen de menselijkheid, en voegt eraan toe dat ‘in dit geval aan deze voorwaarden is voldaan’.

11:39
Gisteren

Hezbollah-functionaris Mohammad Raad waarschuwt dat Israël niet voorbereid is op een oorlog tegen de door Iran gesteunde Libanese terreurgroep. Het land is volgens hem ‘gefrustreerd en in verlegenheid gebracht’ door zijn verliezen in de oorlog tegen Hamas in Gaza.

Raad noemt het een eer voor Libanon dat ‘verzetsgroepen’ in het land strijden tegen Israël en beschuldigt de Joodse staat ervan ‘de bewaker te zijn van het arrogante volk dat onze rijkdom plundert, onze waterwegen controleert, hun wil oplegt aan een aantal van onze landen en domineren ons.’

Hij zegt dat Israël in Gaza een nederlaag lijdt en dat het ‘er niet in is geslaagd zijn doelstellingen te bereiken‘ in elk aspect, wat erop wijst dat ‘de hand van het verzet oppermachtig zal blijven.’

,,De Israëlische vijand wordt gedwongen zich terug te trekken omdat hij moe is en geconfronteerd wordt met niet verwachte weerstand en heeft iedereen die hem steunt gefrustreerd en in verlegenheid gebracht”, voegt hij eraan toe. ,,De Israëlische vijand is niet klaar voor oorlog in het licht van wat het islamitische verzet in Libanon daarvoor heeft voorbereid.”


11:25
Gisteren

Een mensenrechtenfunctionaris van de VN heeft vrijdag opgeroepen tot het beëindigen van de slechte behandeling van Palestijnse gevangenen in Gaza door Israël. De OHCHR-vertegenwoordiger zei dat hij mannen had ontmoet die wekenlang werden vastgehouden, geslagen en geblinddoekt.

,,Dit zijn mannen die tussen de 30 en 55 dagen op onbekende locaties zijn vastgehouden door de Israëlische veiligheidstroepen”, zei Ajith Sunghay tegen verslaggevers via een videoverbinding vanuit Gaza, na een ontmoeting met vrijgelaten gevangenen in de enclave. ,,Er zijn berichten over mannen die vervolgens worden vrijgelaten met alleen luiers en zonder adequate kleding bij dit koude weer.”


09:46
Gisteren

De Israëlische bombardementen op Gaza hebben in ruim drie maanden al 30.000 mensenlevens gekost, aldus Euro-Med Human Rights Monitor, een mensenrechtenorganisatie gevestigd in Genève. Dat is nog meer dan de gezondheidsautoriteiten van Hamas zelf opgeven (bijna 25.000).

‘Slechts’ 8 procent van die 30.000 doden zouden strijders van Hamas zijn geweest, aldus Euro-Med, dat, anders dan de eigen tellingen van de gezondheidsdienst van Hamas, vermisten wél meetelt als die langer dan twee weken onder het puin van een gebouw liggen.

Het enorme dodental is inmiddels vergelijkbaar met de verbijsterende Russische bombardementen op de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny rond de jaarwisseling van 1994. Lees hier het volledige artikel.

09:09
Gisteren

Het plaatsvervangend hoofd van het informatienetwerk van de Palestijnse islamitische Jihad is donderdag gedood bij een luchtaanval in de Gazastrook. Dat meldden het Israëlische leger (IDF) en de veiligheidsdienst Shin Bet vrijdag.

Wael Abu Fanounah was Fanounah was volgens Israëlische media voor zijn leidinggevende functie verantwoordelijk voor het maken van terreurvideo’s met betrekking tot raketaanvallen op Israëlisch grondgebied en het verspreiden van documentatie over Israëlische gevangenen als onderdeel van de psychologische oorlogsvoering tegen burgers in Israël. 

Hij werd op 12 december 1989 in Israël gearresteerd en veroordeeld tot drie levenslange gevangenisstraffen voor zijn terroristische activiteiten. In 2011 kwam hij op vrije voeten als onderdeel van de gevangenenruil met Gilad Schalit, een Israëlische soldaat die in 2006 gevangen was genomen door Palestijnse militanten tijdens een grensoverschrijdende aanval via tunnels. Hij diende vervolgens als plaatsvervanger van Khalil al-Hayya, de commandant van de islamitische Jihad in de noordelijke Gazastrook. 

Islamitische Jihad – niet te verwarren met terreurgroep Islamitische Staat (IS) die vooral in Syrië en Irak actief is – werd opgericht in 1981, zes jaar voor de oprichting van Hamas. Net als die laatste terreurbeweging kwam islamitische Jihad voort uit de Egyptische Moslimbroederschap. Ze vonden dat deze politiek-religieuze beweging, actief in verschillende landen in het Midden-Oosten, te weinig aandacht had voor de Palestijnse zaak.  


08:17
Gisteren

Israël heeft zijn aanvallen op doelen in het zuiden van de Gazastrook vrijdagochtend vroeg voortgezet. Ooggetuigen en de Palestijnse Rode Halve Maan spraken over luchtaanvallen op en artilleriebeschietingen in de stad Khan YounisHet Palestijnse persbureau Wafa meldde dat er gedurende de nacht talloze doden en gewonden vielen. 

De Palestijnse Rode Halve Maan maakte melding van ‘intense artilleriebeschietingen’ nabij het al-Amal-ziekenhuis in Khan Younis. Volgens het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid zijn bij de nachtelijke aanvallen minstens 77 mensen gedood.

Het Israëlische leger (IDF) zei dat zijn troepen zuidelijker dan ooit tevoren hadden gevochten. ‘De soldaten hebben tientallen terroristen geëlimineerd in gevechten van dichtbij en met behulp van tankvuur en luchtsteun’, aldus een verklaring. 

Volgens de IDF lokaliseerden reservisten van de 179ste Brigade in het centrum van de Gazastrook een voorraad wapens in een gebouw nadat raket aangedreven granaten (RPG’s) waren afgevuurd op troepen uit het gebied. In het noorden van Gaza doodden reservisten van de 5de Brigade verschillende Hamas-strijders tijdens gevechten, ondersteund door tankbeschietingen en luchtaanvallen, aldus het leger.

De door beide partijen verstrekte informatie kan momenteel niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Khan Younis, de grootste stad in de zuidelijke Gazastrook is momenteel een van de belangrijkste doelwitten van het Israëlische leger. Volgens hen houden zich daar veel hooggeplaatste leiders van Hamas schuil. 


05:54
Gisteren

Een hoge Houthi-functionaris heeft een veilige doorgang beloofd voor Russische en Chinese schepen die over de Rode Zee varen. Dat zei hij in een interview dat vrijdag door de Russische krant Izvestia werd gepubliceerd.

In het interview benadrukte de Houthi-functionaris dat de wateren rond Jemen veilig zijn zolang schepen niet verbonden zijn met bepaalde landen, met name Israël.

,,Wat alle andere landen betreft, inclusief Rusland en China, wordt hun scheepvaart in de regio niet bedreigd”, zei hij. ,,Bovendien zijn we klaar om de veilige doorgang van hun schepen in de Rode Zee te garanderen, omdat vrije navigatie een belangrijke rol speelt voor ons land.”

Aanvallen op schepen ,,die op enigerlei wijze verband houden met Israël” zullen doorgaan, voegde hij eraan toe. ,,Ons doel is om de economische kosten voor de Joodse staat te verhogen om het bloedbad in Gaza te stoppen.”

De afgelopen maanden hebben de Houthi-rebellen regelmatig schepen beschoten voor de kust van Jemen, vooral op de Rode Zee. Ze doen dat uit solidariteit met de Palestijnse bevolking in de Gazastrook en met Hamas.

01:23
Gisteren

De Jemenitische Houthi-rebellen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een nieuwe aanval opgeëist tegen een Amerikaans schip in de Golf van Aden. De Verenigde Staten bevestigen de aanval.

,,De zeemacht van de gewapende Jemenitische troepen hebben een gerichte operatie uitgevoerd tegen een Amerikaans schip, de Chem Ranger, in de Golf van Aden, met verschillende raketten waarvan er verschillende hun doelwit hebben geraakt”, aldus de Houthi’s in een persbericht.

Volgens de gespecialiseerde website Marine Traffic is de Chem Ranger een olietanker die vaart onder de vlag van de Marshalleilanden en zich de afgelopen dagen voor de kust van Jemen bevond.

De VS bevestigen de aanval van donderdagavond. ,,De bemanning zag de raketten neerkomen in het water in de buurt van het schip. Er werden geen gewonden gemeld of schade aan het schip. Het schip kon zijn route voortzetten”, schrijft het Amerikaanse militair commando in het Midden-Oosten op X.

,,Een vergelding van de Amerikaanse en Britse aanvallen is onvermijdelijk en elke nieuwe vorm van geweld zal worden bestraft”, aldus de Houthi’s. Ze geven aan alleen schepen aan te vallen die richting Israël gaan ,,zolang er geen staakt-het-vuren is en de belegering van Gaza niet wordt opgeheven”.

De Verenigde Staten hebben donderdag voor de vijfde keer aanvallen uitgevoerd tegen Houthi-doelwitten in Jemen, in een reactie op de aanvallen van de rebellen tegen schepen in de Rode Zee. Het ging om de tweede aanval in 24 uur van de Amerikanen, die woensdag de Houthi’s opnieuw op de terreurlijst plaatsten.

President Joe Biden liet weten dat de aanvallen niet zullen stoppen zolang de Houti’s de internationale handel verstoren voor de kust van Jemen.

De Houthi’s voeren al sinds november regelmatig aanvallen uit tegen schepen in en rond de Rode Zee. Aanvankelijk ging het alleen om schepen die een band hadden met Israël, als vergelding voor de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook, maar na vergeldingsaanvallen van de VS en het VK verklaarden de Houthi’s dat ook Amerikaanse en Britse schepen beschouwd worden als legitieme doelwitten.

20:09
18-01-2024

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu blijft zich verzetten tegen een onafhankelijke Palestijnse staat, zo heeft hij volgens Haaretz gezegd op een persconferentie. Hij heeft dat naar eigen zeggen ook gezegd tegen de Verenigde Staten, die daar juist nadrukkelijk voorstander van zijn.

Volgens Netanyahu is een Palestijnse staat onmogelijk omdat die zou leiden tot het einde van Israël, meldt de Israëlische nieuwssite. ,,De afgelopen dertig jaar ben ik consequent geweest en heb ik één simpel ding gezegd. Dit conflict draait niet om het gebrek aan een staat, maar om het bestaan van een staat.”

Israël moet volgens de premier altijd militaire zeggenschap houden over al het grondgebied ten westen van de Jordaan. ,,Deze voorwaarde botst met het idee van soevereiniteit, niets aan te doen”, aldus Netanyahu. ,,Ik heb deze waarheid uitgesproken tegenover onze Amerikaanse vrienden en ik heb de poging om een realiteit op te leggen die de veiligheid van Israël zou schaden, geblokkeerd. Een minister-president moet ‘nee’ kunnen zeggen als dat nodig is, zelfs tegen onze beste vrienden.”

De VS blijven er juist bij dat er wel een Palestijnse staat moet komen, ook in het Israëlische belang, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Er is ‘geen enkele manier’ waarop Gaza opnieuw opgebouwd en bestuurd kan worden en ook geen andere manier waarop Gaza en Israël op langere termijn veilig kunnen blijven ‘zonder de stichting van een Palestijnse staat’, aldus Matthew Miller.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. © REUTERS



[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *