Vertrouwenspersoon moet boeren helpen tegen invloed criminaliteit

[ad_1]

Boeren en landbouwers in het noorden van het land kunnen straks terecht bij een vertrouwenspersoon als ze worden benaderd door een partij die ze niet helemaal vertrouwen.

Volgens landbouworganisatie LTO Noord is het platteland een aantrekkelijk gebied voor drugscriminelen, die lege schuren op het oog hebben voor de opslag van illegale spullen. Als boeren vermoeden dat zij door dit soort mensen worden benaderd, kunnen zij contact opnemen met deze vertrouwenspersoon.

In relatief dunbevolkte gebieden staan ​​boerenschuren op het platteland vaak leeg. Volgens LTO Noord komt het steeds vaker voor dat drugscriminelen gepensioneerde boeren of tuinders benaderen om die ruimtes te huren, bijvoorbeeld voor de opslag van illegale goederen zoals drugsafval of grondstoffen voor drugs.

Signaalfunctie

Regiodirecteur Henk Hulshoff van LTO Noord legt uit dat de vertrouwenspersoon ook een ‘signaalfunctie’ krijgt, zodat boeren weten welke risico’s er zijn. Ze herkennen volgens Hulshoff niet altijd de signalen van de invloed van criminaliteit. “Het is iets dat niet overal aan het licht komt. Ze gaan bovendien heel slim te werk”, legt hij uit. “Maar uiteindelijk is de verhuurder verantwoordelijk voor wat er in zijn of haar schuur gebeurt.”

De vertrouwenspersoon, die in december start, kan boeren bijstaan ​​met advies over het wel of niet accepteren van voorstellen van potentiële huurders. Dat advies kan ook gaan over de vraag of de boer wel of niet aangifte moet doen bij de politie.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *