Israeli boy kidnapped by Hamas granted emergency Dutch citizenship

[ad_1]

Volgens de Israëlische ambassade in Nederland behoort een 17-jarige Israëlische jongen met Nederlandse roots tot de gijzelaars die momenteel door Hamas worden vastgehouden. Ofir Engel werd op 7 oktober gegijzeld in de Be’eri kibboets, ongeveer 10 kilometer ten oosten van de Gazastrook. Hij kreeg deze week via een noodprocedure het Nederlanderschap, in de hoop dat de internationale druk vanwege zijn dubbele nationaliteit ertoe zou kunnen leiden dat hij sneller wordt vrijgelaten.

Hamas nam Ofir en de vader van zijn vriendin mee, terwijl de vriendin van Ofir en de rest van haar familie wisten te ontsnappen en uren later door het Israëlische leger in veiligheid werden gebracht, zei het Centrum voor Informatie en Documentatie over Israël (CIDI) donderdag in een persbericht.

De organisatie maakte in eerste instantie niet bekend dat de jongen nog maar net de Nederlandse nationaliteit heeft gekregen, maar werd door de Telegraaf en ANP op de details aangedrongen. Na de ontvoering is een procedure gestart om hem tot Nederlander te naturaliseren, bevestigt CIDI. “De Nederlandse regering is gevraagd alles te doen wat in haar macht ligt om de druk op Hamas te vergroten om deze jongen – en alle andere gijzelaars – onmiddellijk vrij te laten”, aldus CIDI.

De Israëlische ambassade in Nederland heeft contact met de familie van de Nederlander. Ze hebben ook opgeroepen tot de vrijlating van alle hosts, inclusief Engel, NOS gemeld.

Engel was destijds op bezoek bij zijn vriendin, aldus zijn tante Yael Engel Lichi, die met de krant sprak Joodse Kroniek een week geleden. De jongen woont met zijn Israëlische ouders in Ramat Rachel, dichter bij Jeruzalem. Ofir Engel belde zijn vader toen het alarm om ongeveer zes uur ‘s ochtends afging om te zeggen dat alles in orde was toen hij met zijn vriendin, haar moeder, haar vader en haar twee jongere zusjes onderdak zocht in een schuilkelder bij het huis.

De familie verbrak rond 13.30 uur de communicatie met de Engelsen. Bijna zes uur later belde de vriendin van Ofir Engel zijn familie om te zeggen dat “terroristen met geweren” het huis binnendrongen en de deur van het asiel openduwden. De kamer was zo gebouwd dat hulpverleners toegang konden krijgen in geval van een bombardement, en was niet uitgerust met een mechanisme om de deur van binnenuit te vergrendelen. De vijf mensen werden vervolgens naar buiten gebracht en hun hond werd doodgeschoten, legde Yael Engel Lichi uit.

Engel en de vader van zijn vriendin werden weggevoerd in een zwart voertuig. De vriendin, haar moeder en haar zussen kregen de opdracht om op het gras te gaan zitten. Toen ze een kans vonden om te ontsnappen, grepen ze die. “De moeder en drie dochters gingen naar een ander huis, gewoon om zich te verstoppen totdat het Israëlische leger hen kwam redden en hen met andere overlevenden naar een veilige plek vlakbij de Dode Zee bracht”, zei Yael Engel Lichi.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken erkende de gastsituatie, maar weigerde er commentaar op te geven vanwege de gevoelige aard ervan, aldus de NOS.

Eerder op donderdag zei aftredend premier Mark Rutte in een post op X (voorheen Twitter) dat hij met de emir van Qatar sprak over de situatie in Israël en de Gazastrook. Hij dankte hem vooral voor zijn inspanningen om de vrijlating van de gastheren te verzekeren.

Woensdag vlogen aftredend ministers Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en Kasja Ollongren (Defensie) eerder dan verwacht terug naar Nederland van hun bezoek aan Zuid-Afrika vanwege de huidige situatie in Israël en Gaza. de Telegraaf gemeld. Zij vergezelden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op staatsbezoek.

Een woordvoerder van het Israëlische leger zei donderdag dat 203 mensen worden gegijzeld in de Gazastrook na de verrassingsaanval van Hamas op Israël op 7 oktober, waarbij ongeveer 1.400 doden vielen. Hamas is een Palestijnse politieke en militaire organisatie in de Gazastrook die door de Europese Unie wordt erkend als terroristische organisatie. Hamas zei dinsdag dat 250 mensen zijn gegijzeld in de Gazastrook.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *