ING: betaalbaarheid huizen iets beter, maar nog steeds ongunstig

[ad_1]

De bank wijst op de sterke loongroei dit jaar en het feit dat de huizenprijzen maandenlang daalden. Hierdoor is het aandeel van het inkomen dat een starter aan hypotheeklasten besteedt sinds begin dit jaar geleidelijk afgenomen. In het derde kwartaal ging naar schatting gemiddeld 30,4 procent van hun besteedbaar inkomen naar hypotheeklasten. In de eerste drie maanden van dit jaar was dat nog 31,8 procent.

Volgens ING is de betaalbaarheid sinds 2016 verslechterd. Destijds was een starter op de koopwoningmarkt naar schatting zo’n 19,5 procent van zijn of haar inkomen kwijt aan maandelijkse hypotheeklasten.

De betaalbaarheid is voorlopig ongunstig

Vooruitkijkend denkt de bank dat ondanks het kleine herstel de betaalbaarheid voorlopig zeer ongunstig zal blijven. De verwachting is dat de betaalbaarheid tot eind dit jaar ongeveer op hetzelfde niveau zal blijven en volgend jaar weinig verandering wordt verwacht. Ook ING denkt dat de huizenprijzen voorlopig weer gaan stijgen.

Het is een gevoelig onderwerp. Bestuurder Paul Hilbers van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) waarschuwde vorige week dat Nederland door de verminderde betaalbaarheid van woningen met een sociaal probleem dreigt te worden geconfronteerd. Grote groepen van de bevolking kunnen het gevoel hebben dat ze geen kans meer hebben om een ​​huis te kopen, nu de prijzen zich herstellen na maanden van daling. De hypotheekrente is immers gestegen en veel mensen kunnen niet meer zoveel lenen voor een nieuwe woning als voorheen. Volgens Hilbers zou de onvrede hierover er ook toe kunnen leiden dat mensen hervormingen niet meer zo gemakkelijk accepteren.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *