[ad_1]
Verschillende grote Amsterdamse culturele instellingen en de Kunstraad vrezen de verarming van de kunst- en cultuursector. Dat meldt Het Parool dat reacties verzamelde op het rapport dat vorige week werd gepresenteerd door cultuurwethouder Touria Meliani Hoofdlijnen van het Kunstplan 2025-2028waarover de gemeenteraad begin november een besluit neemt.
Omdat het jaarlijkse cultuurbudget voor de komende periode gelijk blijft aan het huidige budget van 160 miljoen per jaar, houdt het kunstenplan “te weinig rekening met de uitdagende omstandigheden in de sector zelf”, schrijft Judikje Kiers, voorzitter van Amsterdams Cultureel Centrum. Instellingen, in een brief aan de wethouder.
Volgens Het Parool Het Holland Festival verwacht minder internationale producties naar Amsterdam te kunnen halen als de plannen worden aangenomen. Theater De Kleine Komedie en poppodium Paradiso vrezen dat ze de toegangsprijzen zullen moeten verhogen, waardoor ze minder toegankelijk worden voor het jonge, diverse publiek in Amsterdam. En de Muziekschool Amsterdam is bang dat vijfduizend kinderen geen muziekonderwijs meer kunnen volgen.
Het Kunstplan beschrijft in grote lijnen het inhoudelijke beleid voor de kunst- en cultuursector, de cultuurbeleidsdoelen en het financiële kader. Met ‘scherpe keuzes’, schrijft Meliani, wil ze van Amsterdam een ‘sterke, open en toegankelijke cultuurstad’ maken.
De wethouder wil de beschikbare gelden breder door de stad verdelen, zodat Amsterdammers in alle wijken met cultuur in aanraking kunnen komen. Er komen meer subsidies beschikbaar voor instellingen die ondervertegenwoordigd zijn of niet eerder de kans hebben gehad om subsidie te ontvangen. Makers en kunstenaars die hard getroffen zijn door de coronacrisis krijgen meer geld.
Na advies van de Amsterdamse Kunstraad stelt de raad voor om zeven zalen, theaters, musea en gezelschappen te ondersteunen met in totaal 60 miljoen euro per jaar. Dit zijn het Amsterdam Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, International Theatre Amsterdam (ITA), Koninklijk Concertgebouworkest, Nationale Opera & Ballet, de Meervaart en het Bijlmerparktheater
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) krijgt 3 miljoen euro extra. De gemeente gaat meer eisen stellen op het gebied van diversiteit, inclusiviteit en (fysieke) toegankelijkheid. Instellingen die een meerjarige subsidie aanvragen moeten aandacht besteden aan deze onderwerpen. Het gehele Kunstenplan, inclusief alle eindsubsidies, wordt in november volgend jaar vastgesteld.
[ad_2]