Storm Babet teistert Schotland met ‘nooit eerder gezien’ weer, ook in Denemarken en Duitsland noodweer verwacht | Buitenland


Inwoners van de stad Brechin aan de oostkust van Schotland moeten hun huizen verlaten uit angst voor de ‘levensbedreigende’ storm Babet. De bewoners van ruim 350 woningen worden momenteel geëvacueerd. Dat melden Britse media. Ook Denemarken en Duitsland zetten zich schrap voor zwaar weer en ernstige overstromingen.


Buitenlandse redactie


Laatste update:
17:40 uur

Babet treft donderdagavond en vrijdag Schotland met ‘nooit eerder gezien’ weer. Volgens de Britse weerdienst Met Office zou op sommige plaatsen 200 tot 250 mm regen kunnen vallen. Zowel aan de Schotse kust als in de hooglanden zijn windstoten tot 120 kilometer per uur mogelijk. Er is code rood afgekondigd en dat is uitzonderlijk.

De Britse weerdienst waarschuwt voor ‘uitzonderlijke regenval’ en mogelijke ‘levensbedreigende omstandigheden’ als gevolg van grote overstromingen. De verwachting is dat veel wegen onbereikbaar zullen zijn.

Rivier

Schotten wordt aangeraden weg te blijven van de kust. Ook wordt rekening gehouden met stroomstoringen en de kans dat mensen in sommige regio’s dagenlang van hulp worden uitgesloten.

Inwoners van de stad Brechin kregen donderdagmiddag te horen dat ze hun huizen moesten verlaten. Hulpverleners gaan van deur tot deur om iedereen zo snel mogelijk naar buiten te krijgen. Er wordt gevreesd dat de rivier de South Esk, die langs de stad stroomt, buiten haar oevers zal treden. Er is extreem overstromingsgevaar aangekondigd en de kans is reëel dat de dijken binnen 24 uur doorbreken.

Donderdagmiddag wordt een centrum ingericht waar geëvacueerde bewoners terecht kunnen en ook nabijgelegen hotels zullen mensen huisvesten.

Code rood – het hoogste niveau van weerwaarschuwingen – is van kracht vanaf 18.00 uur lokale tijd (19.00 uur in Nederland) tot en met vrijdagmiddag.

Hoge golven in de haven van Stonehaven, Schotland.
Hoge golven in de haven van Stonehaven, Schotland. © Getty Images

Denemarken

Ook in Denemarken en de Oostzee wordt zwaar weer verwacht. De Deense omroep TV2 waarschuwt voor ‘de ergste overstromingen in 110 jaar’. Volgens het Deense Meteorologisch Instituut kunnen golven aan de oostkust 4 meter hoog worden. De politie adviseert bewoners daar hun huizen te verlaten als de weersvoorspellingen niet meer veranderen. Op veel plaatsen worden zandzakken geplaatst.

Het gemeentebestuur van Køge vraagt ​​inwoners om niet onnodig water te gebruiken, bijvoorbeeld om de was te doen of een bad te nemen, omdat ‘de zuiveringsinstallatie van de gemeente overbelast dreigt te raken’.

Copenhagen Airport en de nationale spoorwegmaatschappij waarschuwen voor vertragingen en annuleringen morgen. Veerdiensten tussen de Deense eilanden zijn al geannuleerd.

Zweedse meteorologen kondigen voor vrijdagavond en zaterdag ook een waarschuwing af voor de zuidkust. Het waterpeil daar zou ‘het hoogste niveau sinds de jaren negentig’ kunnen bereiken.

In Edzell, Schotland, worden nog steeds snel kanalen vrijgemaakt.
In Edzell, Schotland, worden nog steeds snel kanalen vrijgemaakt. ©AP

Duitsland

In Duitsland waarschuwen de autoriteiten voor hoogwater in de baaien van Sleeswijk-Holstein, ten zuiden van de grens met Denemarken, tot halverwege zaterdag.

De autoriteiten waarschuwen ook voor hoogwater in de komende twee dagen aan de Oostzeekust van Sleeswijk-Holstein, de meest noordelijke deelstaat van Duitsland, met waterstanden tot mogelijk 2 meter boven het gemiddelde in de inham waar de stad Flensburg ligt. Sommige veerboten naar de Noordzee-eilanden Foehr en Amrum zijn vertraagd of geannuleerd, meldt het Duitse persbureau dpa.

Jacob Nissen en Christian Mikkelsen beveiligen hun zomerhuis in Sonderballe Strand in het zuiden van Denemarken.
Jacob Nissen en Christian Mikkelsen beveiligen hun zomerhuis in Sonderballe Strand in het zuiden van Denemarken. © AFP

Ierland

In Ierland heeft Babet in verschillende steden en dorpen al overstromingen veroorzaakt. Sommige gebieden staan ​​nog steeds onder water en zitten zonder stroom. In de stad Midleton stonden meer dan honderd huizen onder water. In Cork, waar ook Midleton ligt, viel in 24 uur ruim een ​​maand regen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *