Dagelijks zijn tientallen aardbevingen door supervulkaan bij Napels | Buitenland

[ad_1]

Campi Flegrei, de supervulkaan nabij de Italiaanse stad Napels, blijft onrustig. Elke dag zijn er tientallen aardbevingen in het gebied. De regering heeft 52 miljoen euro vrijgemaakt om het vluchtplan bij te werken.

Lokale overheden maken zich zorgen, maar voorlopig blijft het dreigingsniveau op geel staan, wat ‘aandacht’ betekent. Volgens het ministerie van Civiele Bescherming is er nog geen reden om de staat van paraatheid te verhogen naar oranje (pre-alert) of zelfs rood (alert). In het geval van een uitbarsting zijn er evacuatieplannen aanwezig; de ‘rode zone’, het gebied dat het meeste risico loopt en waar 500.000 mensen wonen, moet binnen 72 uur leeg zijn. Maar de effectiviteit van deze plannen wordt sterk betwijfeld, er is sinds 2019 geen oefening meer uitgevoerd en er zijn ook vragen over de vluchtroutes in vergelijking met de bevolkingsdichtheid. De Italiaanse regering heeft 52 miljoen euro uitgetrokken om het evacuatieplan te actualiseren. Binnen zestig dagen moet er een nieuw plan liggen en ook wordt er een nieuwe oefening gepland.

En die update komt niets te laat. Dagelijks zijn er tientallen aardbevingen in het gebied, meestal zijn het milde schokken maar af en toe is er een hardere klap. Zoals afgelopen maandag 16 oktober, toen er een aardbeving was met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter. De aardbeving vond plaats op een diepte van ongeveer twee kilometer en was voelbaar in de hele stad Napels. Hoewel de bewoners inmiddels gewend zijn aan de trillende aarde, vluchtten velen de straat op. “Vanwege de aard van de aardbeving voelen ze intenser aan dan ze in werkelijkheid zijn”, zegt Giuseppe Mastrolorenzo, een vulkanoloog bij het Italiaanse Instituut voor Vulkanologie, INGV, en een expert op het gebied van de Campi Flegrei. “Normale aardbevingen maken een horizontale beweging, die van de Campi Flegrei een verticale beweging, ze gaan op en neer.” De aardbevingen in het gebied worden veroorzaakt door iets dat bradyseïsme wordt genoemd, een geleidelijke stijging van de aarde door vulkanische activiteit. De aardkorst rond Pozzuoli, een stadje in het hart van de Campi Flegrei ten noordwesten van Napels, stijgt met ongeveer 1,5 centimeter per maand. Het stadje ligt nu 25 centimeter hoger dan anderhalf jaar geleden.

AFP
© AFP

Vulkanische gassen in de bodem

Deskundigen zijn het oneens over de oorzaak van bradyseïsme. Sommige vulkanologen zeggen dat het omhoog komen van de aardkorst het resultaat is van het vullen van de magmakamer van de Campi Flegrei, terwijl anderen denken dat dit te wijten is aan een toename van vulkanische gassen in de bodem.

Iedereen kent de Vesuvius, de vulkaan die in 79 na Christus de Romeinse stad Pompeii verwoestte. Bij die uitbarsting kwamen naar schatting zestienduizend mensen om het leven, waardoor het een van de dodelijkste vulkaanuitbarstingen in de geschiedenis is. De Vesuvius torent hoog boven de stad Napels uit aan de oostkant van de stad. De Campi Flegrei zijn veel minder zichtbaar en minder bekend, maar veel gevaarlijker; Volgens deskundigen zou een grote uitbarsting in dit dichtbevolkte gebied tienduizenden, zo niet honderdduizenden slachtoffers kunnen maken. In Napels en omgeving wonen ongeveer drie miljoen mensen.

Dertigduizend jaar geleden

De Campi Flegrei, letterlijk de brandende velden, is een zogenaamde supervulkaan. De caldera heeft een diameter van tussen de vijftien en achttien kilometer en er zijn ongeveer veertig grotere en kleinere kraters. Deels onder de noordwestkant van de stad Napels zelf, deels onder het schiereiland en de baai van Pozzuoli. De laatste echte grote uitbarsting van de Campi Flegrei dateert van ruim dertigduizend jaar geleden, toen het gebied onder water kwam te staan ​​en het schiereiland waarop de stad Pozzuoli ligt ontstond. Asdeeltjes van die uitbarsting werden gevonden in Rusland en Groenland. De laatste uitbarsting was in 1538, toen een relatief kleine uitbarsting in een paar dagen tijd een nieuwe berg vormde, de Monte Nuovo. Die uitbarsting werd voorafgegaan door een soortgelijke vervorming van de aarde als nu.

Of er daadwerkelijk een uitbarsting zal plaatsvinden, is onmogelijk te voorspellen, zegt vulkanoloog Mastrolorenzo. “We houden de Campi Flegrei voortdurend in de gaten en kunnen tot op de milliseconde precies vertellen wat er is gebeurd. Maar we kunnen niet voorspellen wat er in een milliseconde zal gebeuren, daarvoor is het systeem te complex.”

Voor de Italiaanse regering is het een evenwicht tussen te veel alarmisme en te laat handelen. Bij soortgelijke activiteiten van Campi Flegrei werden begin jaren tachtig twintigduizend inwoners van Pozzuoli geëvacueerd. Uiteindelijk kalmeerde de supervulkaan en konden mensen naar huis terugkeren.

AFP
© AFP

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *