[ad_1]
Groningen wil in 2030 afvalvrij zijn. De nieuw geopende Textielhub aan de Energieweg moet daarbij helpen. Maar wat betekent het precies?
“Er moeten binnenkort zo’n 30.000 witte jassen vervangen worden”, zegt Angeli Keizer, milieuadviseur bij het UMCG ziekenhuis. “Wij vinden het belangrijk dat hier iets aan gedaan wordt. Maar die jasjes zijn veel gedragen en gewassen. Wat kun je er nog meer mee doen?”
Bij de Textielhub bent u bij Keizer aan het juiste adres. Carolina Vogel, projectleider van de gemeente Groningen, zet zich sinds 2022 in om de gemeente, diverse Groningse onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven bij elkaar te brengen. Samen hebben ze één missie: bouwen aan een circulaire textielketen in Groningen.
554 miljoen kilo textielafval
De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Daarnaast wordt er jaarlijks een enorme hoeveelheid weggegooid. Het CBS constateert dat dit in 2019 voor heel Nederland 554 kiloton bedroeg, oftewel 554 miljoen kilo. Groningen wil in 2030 afvalvrij zijn. De gemeente wil terug naar zo min mogelijk afval en het afval dat toch ontstaat moet op een hoogwaardige manier worden hergebruikt. Het recyclen van textiel hoort daar dan ook bij.
Hiervoor is de Textielhub opgericht. Het initiatief is te vinden op het voormalige DNV-terrein aan de Energieweg, vlakbij het Suikerterrein. Op de begane grond komt een fabriek waar duurzame stoffen worden gemaakt. Oud textiel wordt versnipperd tot kleine vezels, gesponnen tot nieuw garen en geweven tot gerecyclede stoffen.
Op de bovenste verdieping is ruimte voor workshops van docenten mbo en hbo. Iedereen kan ze gratis volgen. Het project wordt gefinancierd met diverse subsidies.
Gronings Goud
Al in 2022 heeft de gemeente Groningen ervaring opgedaan met deze manier van textielrecycling. Voor het project Gronings Goud heeft kringloopwinkel GoudGoed ongeveer 500.000 kilo textiel ingezameld om te verwerken tot nieuw materiaal. Vepa uit Hoogeveen heeft met deze stoffen het kantoormeubilair van de gemeente Groningen vernieuwd. Vanuit dit project is het idee voor de Textielhub ontstaan.
“Deze samenwerking tussen gemeente, onderwijs en onderzoekers is uniek”, zegt Marieke Stuurwold, programmamanager van het Alfa College. Andere steden hebben eerder geprobeerd samenwerkingen op te zetten om de textielindustrie duurzamer te maken. Maar nergens is het zo succesvol gebleken als in het Noorden. De verwachting is dat het project grote voordelen zal opleveren voor Groningen, met meer werkgelegenheid en minder afval als belangrijkste aspecten.
“Het voormalige DVN-terrein aan de Energieweg is een mooie locatie voor het initiatief”, zegt Stuurwold. Het valt haar op dat er door de komst van de Textielhub ook veel andere bedrijven naar het terrein verhuizen. “We willen graag dat dit een verzamelplaats wordt voor initiatieven rond de circulaire economie.”
[ad_2]