weet dat je gebruikt wordt

[ad_1]

Waarschuwing: hier zijn enkele berichten over ongekende wreedheden, afkomstig uit gebieden van rebellie en oorlog. Ik begin met de Roemeense revolutie van 1989, omdat ik daar zelf iets van heb meegemaakt, zij het niet op de meest opwindende plek. Waar het spannend was, was in Timisoara, de stad waar de opstand tegen dictator Nicolae Ceausescu begon. Op de avond van 22 december kwam daar vandaan nieuws over een massagraf met ruim 4.000 doden, slachtoffers van de gevreesde Securitate, de veiligheidsdienst. Ik kan de foto’s nog zien.

Wat ik ook voor me zie – ik had er nooit naar moeten kijken – zijn beelden uit de burgeroorlog in Syrië. Het Assad-regime deinsde voor niets terug, regeringsmilities maakten zich schuldig aan martelexecuties; opstandelingen werden onthoofd met kettingzagen. In de video die ik zag, gebeurde dit met twee mannen die vastgebonden waren.

Het derde voorbeeld, uit Gaza, ging niet vergezeld van afbeeldingen, maar de beschrijving was ontroerend genoeg. Op Verschillende commentatoren zeiden dat ze dezelfde beelden hadden gezien en dat hun schrik groot was.

Valse berichten

Wat deze drie berichten naast gruwelijkheid gemeen hebben, is dat ze vals zijn. De doden van Timisoara kwamen van een armenbegraafplaats, ze waren opgegraven om de pers te misleiden. De beelden uit Syrië kwamen uit Mexico, het ging over een schikking tussen drugsbendes. En de video uit Gaza, nu verwijderd van X, betrof een medische procedure elders, waarbij het hart van een patiënt uit zijn lichaam werd getild.

Het feit dat deze berichten vals waren, en propaganda, betekent niet dat het grotere verhaal waar ze deel van uitmaakten vals was. Ceausescu was wreed, Assad is nog erger, Hamas hetzelfde. Maar als je dat aan de wereld wilt laten zien, moet je er zeker van zijn. Bent u betrapt op verspreiding? nepnieuwsZelfs als je te goeder trouw bent, loop je het risico dat niemand je de volgende keer zal geloven – een nachtmerrie voor wie betrouwbaar wil zijn, met name de media.

Wees niet te snel

Daarom is de les uit de berichtgeving over de raketinslag op het Al-Ahli-ziekenhuis in Gaza, want daar wilde ik natuurlijk naartoe, vooral deze: wees niet te snel. En wees je ervan bewust dat je door beide partijen wordt gebruikt. Ja, die zijn er volgens de VN Er zijn al 4.200 Palestijnen gedood bij de Israëlische bombardementen, dus het was logisch om Israël als de afzender van de raket te beschouwen. En inderdaad, de eerste ontkenningen van het Israëlische leger gingen gepaard met nep video’s. Maar toch: voorbarige conclusies trekken is gevaarlijk. En zolang er geen onafhankelijk onderzoek is gedaan, zeg ik liever niets.

Telegraafcolumnist Leon de Winter verwijt de Nederlandse media dat voor hen ‘Joden die massamoord hebben gepleegd prachtig nieuws is’. Ik denk dat het anders is. Als verdediger van de aanpak van Israël kun je gelijk hebben over het Al-Ahli-ziekenhuis, maar tegelijkertijd volkomen ongelijk hebben over het grotere verhaal. Het Israëlisch-Palestijnse conflict zal niet met raketten worden opgelost.

Drie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de ‘keiharde nuance’ en het ‘meedogenloze aan de ene kant en aan de andere kant’ predikt. Lees ze hier.



[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *