Dierenartsen verschillen flink in prijs, voor sommige behandelingen scheelt het honderden euro’s | Geld

[ad_1]

De dierenartskosten kunnen per praktijk flink variëren, zo blijkt uit een steekproef van dierenartspraktijken. Zo kost een sterilisatie van een kat gemiddeld 172 euro en minimaal 111 euro, maar met een beetje pech kun je een fikse rekening krijgen van ruim 240 euro.

Dat blijkt uit een steekproef van de vergelijkingssite petverzekeringen.nl. Ze keken naar de tarieven voor drie veel voorkomende behandelingen – een consult, sterilisatie van een kat en castratie van een hond – bij 150 dierenartsen door het hele land. De verschillen bleken groot. Een dierenartsconsult van vijftien minuten? Dan betaal je dit jaar gemiddeld 48,43 euro. Maar het kan ook voor rond de 32 euro of 63 euro, afhankelijk van de praktijk die je kiest.

“De steeds hogere tarieven sluiten aan bij wat je om je heen ziet”, zegt Wiep Knol, die voor petverzekeringen.nl de tarieven in kaart bracht. “Alles wordt duurder. Maar in sommige gevallen zijn de prijsstijgingen en verschillen aanzienlijk. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de overname van dierenartspraktijken door grotere partijen, soms uit het buitenland”, weet Knol.

Voor de castratie van een hond van 8 kilo bedraagt ​​de gemiddelde rekening 222,18 euro, met uitschieters tot 340 euro, of tot 135 euro. Volgens petverzekeringen.nl kan het verschil bij grote behandelingen oplopen tot honderden euro’s. Ook de plaats waar je woont heeft invloed op de kosten, zo blijkt uit het voorbeeld. Ter indicatie: in Noord-Holland betaal je voor een consult bij de 31 onderzochte dierenartsen gemiddeld zo’n 52 euro, terwijl dat in Noord-Brabant slechts 46,46 euro is (twintig onderzochte praktijken).



Tarieven hoger dan in 2023

Ook zijn de tarieven aanzienlijk hoger dan in 2023: huisdiereigenaren betaalden toen 9 procent minder voor deze standaardprocedures en consulten. De prijs voor een dierenartsconsult is in twee jaar tijd met gemiddeld 20 procent gestegen, voor een castratie of sterilisatie is dit 18 procent. “Uit gesprekken met Stichting Sterk voor Dieren (organisatie die mensen met een middeninkomen helpt met dierenartskosten, red.) weten we dat als de kosten flink stijgen, mensen gaan rondkijken of het elders goedkoper is”, zegt Knol.

Lees ook: Mail alleen en stel geen vragen terug: zo herken je een broodfokker (premie)

Hoe zit het met de kwaliteit? “Een lagere prijs betekent niet noodzakelijk dat de kwaliteit lager is”, zegt Knol. “Maar alleen naar de prijs kijken is ook geen goed idee. Kijk online naar de reviews en ga misschien eens in gesprek met een assistente om te zien hoe de praktijk overkomt. Het is meer een gevoel dan alleen de tarieven.”

1500 euro voor chemotherapie, 1000 euro voor een MRI-scan: is een huisdierenverzekering de moeite waard?

Tegenwoordig is de medische zorg voor dieren net zo goed als voor mensen, waardoor de kosten behoorlijk hoog kunnen oplopen als er iets mis is met uw huisdier. Wat kun je verwachten aan dierenartskosten en wanneer is verzekeren slim? “Als uw hond gezond is op het moment dat u de verzekering afsluit, profiteert u van een volledige dekking.”
Hoe dat werkt, lees je hier (premie).

Wilt u op de hoogte blijven van handige tips voor het beheren van uw geld en geïnspireerd worden door hoe anderen hun financiën beheren? Volg ons dan Facebook En X!



[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *