Zittende paus roept in paasboodschap op tot wapenstilstand Gaza en gevangenenruil Moskou-Kyiv | Buitenland

[ad_1]

Paus Franciscus (87) sprak zondag tijdens zijn zitting zijn traditionele Paasboodschap uit. In ‘Urbi et Orbi’ (Aan de stad en de wereld) riep hij onder meer op tot een staakt-het-vuren in Gaza en een volledige gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne.

De paus, die zijn paastoespraak normaal gesproken staand voorleest, riep eerder op tot de vrijlating van Israëlische gijzelaars en een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. Zijn hernieuwde oproep kwam toen een nieuwe ronde van onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas op het punt stond te beginnen in de Egyptische hoofdstad Caïro.

“Ik roep nogmaals op tot gegarandeerde humanitaire toegang tot Gaza, en herhaal mijn nadruk op de snelle vrijlating van de gijzelaars die op 7 oktober zijn ontvoerd, evenals op een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook”, aldus de Argentijn. Jezuïet in zijn paasboodschap.

Hij riep ook op tot “een uitwisseling van alle gevangenen” tussen Rusland en Oekraïne. “Terwijl ik oproep tot respect voor de principes van het internationaal recht, roep ik op tot een algemene uitwisseling van alle gevangenen tussen Rusland en Oekraïne”, zei de Heilige Vader voor ongeveer 60.000 gelovigen.

Vermoeidheid

De 87-jarige paus moest naar verluidt op het laatste moment de kruiswegceremonie in het Colosseum in Rome missen vanwege vermoeidheid. Zaterdagavond woonde hij opnieuw de paasdienst bij in de Sint-Pietersbasiliek.

Slechts een paar uur na de twee en een half uur durende wake verscheen de 87-jarige Franciscus in een rolstoel bij de openlucht paasmis op het stormachtige Sint-Pietersplein. De 87-jarige paus, bij wie als jongeman een deel van een long werd verwijderd, kampt de hele winter met ademhalingsproblemen waarvan het Vaticaan en hijzelf zeiden dat het bronchitis, griep of verkoudheid waren. Volgens Italiaanse media verkeert Franciscus gezien zijn leeftijd in goede gezondheid.

Het Vaticaan zei dat zo’n 30.000 mensen de mis bijwoonden, en nog meer mensen verzamelden zich op de boulevard Via della Conciliazione die naar het plein leidde. Aan het begin van de mis wierp een windvlaag een groot religieus icoon op het altaar, slechts een paar meter van de paus. De zaalwachters zetten het icoon snel weer rechtop.

Geen lange toespraken

De afgelopen weken heeft Franciscus over het algemeen vermeden lange toespraken te houden om zijn ademhaling niet te belasten. Vorig weekend liet hij zelfs zijn Palmzondagpreek achterwege.

Pasen is voor christenen het belangrijkste feest van het jaar, omdat het voor hen de dag is waarop Jezus na lijden en kruisiging als zoon van God uit de dood opstond. Het feest wordt niet door alle christenen op dezelfde lentedag gevierd. De orthodoxen vieren dit jaar eind april Pasen.

Paus Franciscus arriveert in een rolstoel op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan, waar hij de mis op Paaszondag zal vieren.
Paus Franciscus arriveert in een rolstoel op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan, waar hij de mis op Paaszondag zal vieren. © AP

REUTERS
© REUTERS

REUTERS
© REUTERS

ANP/EPA
© ANP/EPA

Priesters wonen de Paasmis bij als onderdeel van de viering van de Goede Week, op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan op 31 maart 2024. (Foto door Tiziana FABI / AFP)
Priesters wonen de Paasmis bij als onderdeel van de viering van de Goede Week, op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan op 31 maart 2024. (Foto door Tiziana FABI / AFP) © AFP

Paus Franciscus viert de paasmis op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan, zondag 31 maart 2024. (AP Photo/Andrew Medichini)
Paus Franciscus viert de paasmis op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan, zondag 31 maart 2024. (AP Photo/Andrew Medichini) © AP

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *