Advocaten eigenaren zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde: ‘Mijn cliënt is neergezet als een monster en een sadist’

[ad_1]

Paul W. wil nooit meer in de zorg werken en heeft nauwelijks een rol gespeeld bij de mishandelingen op horrorboerderij Aurora Borealis in Wedde. Dat zei zijn advocaat Iris Djordjevic donderdag in de rechtbank in Groningen.

Paul W. (63) runde samen met zijn schoonzoon Michel K. (37) de ‘zorgboerderij’ Aurora Borealis in Wedde. Een uitzending van Undercover in Nederland over de interactie met bewoners zorgde voor verbazing. De mannen worden ervan verdacht samen acht ernstig meerdere cliënten ernstig te hebben mishandeld.

Beide mannen zijn niet aanwezig bij de eerste voorlopige zitting van hun strafzaak. Nadat vorig jaar een boze menigte hun boerderij kwam herstellen, doken ze onder.

‘Afgeschilderd als een monster’

Volgens Djordjevic is er door de media een verschrikkelijk beeld geschetst van haar cliënt Paul W.. Terwijl hij volgens haar nauwelijks iets te zeggen had in het bedrijf. Hij zou de leiding hebben overgedragen aan zijn schoonzoon K.

W. zorgde ‘s nachts slechts voor twee cliënten en verzorgde de tuin. Voor andere cliënten zorgde hij niet, vertelt Djordjevic. Hij zou eigenlijk met pensioen willen gaan na een leven lang kwetsbare mensen te hebben geholpen. “24 uur per dag, zeven dagen per week.”

Ze vindt het triest dat hij vóór zijn proces al door miljoenen Nederlanders is veroordeeld. “Hij wordt afgeschilderd als een monster, als een sadist.” Volgens haar werden alleen de meest indrukwekkende momenten – vastgelegd met een verborgen camera – uitgezonden door het team van programmamaker Alberto Stegeman, waardoor een verkeerd beeld ontstond. “Van de 90 uur aan onbewerkt beeldmateriaal zijn de slechtste 6 minuten gebruikt.”

Ze spreekt van een heksenjacht. “Mijn cliënt verdient een eerlijk strafproces.” Ook advocaat Bas Koster, die Michel K. vertegenwoordigt, noemt de beschuldigingen tendentieus.

Inhoudelijke behandeling

Het Openbaar Ministerie schetst daarentegen een schokkend beeld van de ‘zorg’ voor zeer kwetsbare cliënten. “De psychologische en fysieke mishandeling tart elke beschrijving.” De ene cliënt liet pindakaas over zijn hoofd smeren, dat door een hond werd afgelikt, terwijl anderen buiten in een tent in de kou moesten slapen of in de verzengende hitte moesten staan. Ook werden bewoners regelmatig vastgebonden of moesten ze urenlang stilstaan ​​in een koude sloot of met uitgestrekte armen.

Ook werd bewoners soms eten ontzegd of gedwongen grote porties sinaasappelen te eten.

“Cliënten waren volledig afhankelijk van hun zorgverleners en konden niet aan het misbruik ontsnappen”, zegt de officier van justitie. “Ze waren overgeleverd aan de genade van de verdachten.”

Op verzoek van de verdediging worden opnieuw een aantal getuigen gehoord, zo besloot de rechtbank donderdag. Daarnaast worden twee oud-medewerkers opgeroepen als nieuwe getuigen.

De rechtbank zal op 10 en 12 juni een inhoudelijke hoorzitting houden.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *