Geïnspireerd door ‘Bosk’: kunstenaars belichten het belang van parken

[ad_1]

De Prinsentuin, het Rengerspark, het Julianapark, het Vijverpark: Leeuwarden heeft prachtige parken. Ter ere van deze plekken met openbaar groen creëerden elf kunstenaars de tentoonstelling Park. De opening is vrijdag in kunstruimte H47.

Parken spelen een belangrijke rol voor Leeuwarden. “Veel senioren sporten in het Julianapark”, geeft Thea Hommema van H47 als voorbeeld. “Maar ook in een park leg je sociale contacten. Als je op een bankje zit, heb je soms een spontaan gesprek: een toevallige ontmoeting. Ook lopen mensen met hun honden door de parken, spelen mensen jeu de boules, werken er tuinmannen en heb je de dieren en planten.”

De stadsparken bieden plezier voor de bewoners, ziet Hommema. “Mensen maken tijdens hun werk vaak een wandeling door een park. En ik zie veel kinderen spelen. Als klein meisje speelde ik ook veel in parken. Een park is heel interessant voor jong en oud.”

Geïnspireerd door Bosk

Ze groeide op naast het Julianapark, studeerde in de buurt en werkte jarenlang in de buurt van het park. Als docent aan het Friesland College ging Hommema vaak met leerlingen naar het park om te werken, vooral als het warm weer was. De bomen bieden dan veel verkoeling. “Dat merkten wij ook bij Bosk. Met al die bomen was het veel koeler in de stad.”

Ook het wandelbos van cultuurevenement Arcadia vormde de inspiratie voor een tentoonstelling over de Leeuwarder parken. “Bosk kwam heel dicht bij de studio. Het groen heeft ons gefascineerd. En tijdens de coronacrisis liepen we ook veel in het groen.”

Eigen beeldtaal

In de tentoonstelling Park Je kunt schilderijen met bomen bewonderen, maar ook digitale afbeeldingen, keramiek, aquarellen en tekeningen. Met de tentoonstelling wil het kunstcollectief de rol en beleving van parken onder de aandacht brengen. De bezoeker krijgt door de ogen van de kunstenaars een scala aan interpretaties en kunstvormen te zien. “Als kunstenaars hebben wij uiteraard onze eigen beeldtaal”, zegt Hommema.

Om de tentoonstelling te verbreden heeft het kunstenaarscollectief de samenwerking gezocht met het Historisch Centrum Leeuwarden. Zo worden er wandelingen gehouden langs diverse historische parken. “Vroeger waren parken plekken waar je je geliefde kon ontmoeten en waar je kon wandelen. Voor de welgestelden was er vooral de Prinsentuin. Maar nu is het voor iedereen toegankelijk. Je kunt er iedereen ontmoeten, ongeacht leeftijd of klasse. Parken zijn een plek voor iedereen.”

Naast wandelingen worden er ook lezingen gegeven en gedichten voorgedragen over de parken. Hetty Boonstra van de Kunstkade opent de tentoonstelling vrijdagmiddag om vier uur. Op 7 april geeft het HCL een lezing over de parken in Leeuwarden en op 6, 13 en 20 april verzorgt het HCL groene wandelingen langs diverse historische parken en ander bijzonder groen in en rond de Leeuwarder binnenstad. Zie voor meer informatie www.h47.nl

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *