[ad_1]
Het gaat om het plafond dat in februari in werking is getreden om pieken in de gasprijs als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de sterk verminderde leveringen van Russisch gas aan Europa te voorkomen. Dit plafond van 180 euro per megawattuur treedt in werking als de gasprijs drie werkdagen of langer boven de limiet uitkomt en de prijs bovendien gedurende drie dagen minimaal 35 euro hoger ligt dan de mondiale richtprijs voor vloeibaar gas (LNG).
Volgens diplomaten waarmee FT in Brussel sprak, zijn er ‘geen aanwijzingen voor negatieve effecten’ van de maatregel. De gasprijzen zijn inmiddels bijna 90 procent lager dan vorig jaar en de gasopslagen in Europa zijn goed gevuld. Dit betekent echter niet dat alle risico’s verdwenen zijn, waarschuwen deskundigen al langer.
‘We weten niet wat er dit jaar gaat gebeuren. We hebben de situatie in Israël en we weten niet hoe dat de import uit het Midden-Oosten zal beïnvloeden”, aldus de krant. De insiders zeggen ook dat de vermeende sabotage van een gaspijpleiding tussen Finland en Estland eerder deze maand een kwestie is van Daarom zou het ‘goed zijn dat Europa een verzekering heeft’.
[ad_2]