Woman who lived in the Netherlands reportedly killed in Gaza

[ad_1]

Een vrouw die ooit in Nederland woonde, is zaterdagnacht overleden in de Gazastrook, zo melden anonieme bronnen aan de NOS. De oorzaak en de wijze van haar overlijden waren niet meteen duidelijk.

Ook was zondagochtend niet bekend of de vrouw de Nederlandse nationaliteit heeft. Het was duidelijk dat ze een tijdje in Nederland woonde, aldus de omroep.

Ze was niet in de Gaza-long geweest. Eerder was bekend dat er zeker tien Nederlanders uit twee verschillende families vastzaten in Gaza, en die hulp probeerden te krijgen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland om de regio te verlaten.

Een woordvoerder van het ministerie zei een week geleden dat hun mogelijkheden om hulp te bieden beperkt waren. “De Nederlandse Vertegenwoordiging in de Palestijnse gebieden onderhoudt zo goed mogelijk contact met deze families. We doen er alles aan om hen te helpen Gaza te verlaten”, zei een woordvoerder van het ministerie op 13 oktober tegen de NOS.

Zaterdagavond resulteerden luchtaanvallen van het Israëlische leger in de Gazastrook in tientallen doden, aldus de autoriteiten in de Gazastrook. Er zouden ook meer dan dertig huizen zijn verwoest bij nieuwe aanvallen. Israël heeft aangekondigd dat het de luchtaanvallen zal opvoeren in de aanloop naar een verwacht grondoffensief tegen Hamas.

Na de Hamas-aanval op 7 oktober bleek dat onder degenen die door de groep zijn ontvoerd zich Ofir Engel bevindt, een jongeman met Nederlandse roots. Hij is 17 of 18 jaar oud en heeft een overgrootouder die Nederlands is.

Nederland willigde een noodverzoek van zijn familie in om Engel het staatsburgerschap te geven als een manier om meer internationale druk uit te oefenen op Hamas om gijzelaars vrij te laten. De jongen was op het moment van zijn ontvoering op bezoek bij de familie van zijn vriendin in een kibboets zo’n tien kilometer van de Gazastrook.

Hij werd meegenomen samen met de vader van zijn vriendin. De vriendin, haar moeder en haar zussen wisten te ontsnappen en zochten onderdak bij een buurman.

“We moeten hoop houden”, zei zijn grootvader, de 77-jarige Jucha Engel. “Ze stuurden rond het middaguur een selfie, maar daarna hebben we niets meer gehoord.” Hij zei dat het huis van de familie in brand was gestoken en dat de vrouwen later door Israëlische soldaten werden gevonden.

“Ik heb er geen woorden voor hoe het voelt dat Nederland ons zo goed helpt.”

Israël dreigde met een grondoffensief in de Palestijnse Gazastrook. Dat gebied wordt gecontroleerd door de radicale beweging Hamas, die begin deze maand een grote aanval op Israël uitvoerde.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *