Major forest fire hinders solar race participants on first day

[ad_1]

Deelnemers aan de World Solar Challenge, het wereldkampioenschap racen op zonne-energie, kregen op de eerste officiële racedag te maken met een grote bosbrand langs het parcours. Zondag hoefde de race echter niet onderbroken te worden.

“Het was heel intens om dit van dichtbij mee te maken”, aldus Ben Onland, bestuurder van de Delftse auto. Hij spreekt over een indrukwekkende ervaring: “We zien vaak rook op de weg, maar nu was het best veel. We konden de rook al vanaf enkele kilometers afstand zien. Daardoor werd mijn zicht steeds slechter. In de verte kreeg ik ineens zag ook echte vlammen.”

Regerend wereldkampioen België ging aan de leiding na de eerste etappe van 632 kilometer, gevolgd door de auto van de studentenploeg uit Delft. Op de derde plaats arriveerde de auto van de Universiteit Twente in etappestad Dunmarra.

De 3.000 kilometer lange World Solar Challenge loopt van Darwin in het noorden van Australië tot Adelaide in het zuiden. Studententeams van over de hele wereld strijden met zelfgemaakte zonneauto’s om de ontwikkeling van zonne-energietechnologie en duurzame mobiliteit te bevorderen.

De wedstrijd vindt elke twee jaar plaats in Australië. Dit jaar doen er 30 teams mee, waaronder drie studententeams uit Delft, Enschede en Groningen. De ‘wereldkampioenstitel’ terugbrengen naar Nederland is het doel van de Nederlandse studententeams.

De World Solar Challenge begon in de stad Darwin in het uiterste noorden van Australië. Zaterdag vond daar een technische keuring plaats. Alle deelnemende auto’s werden getest op snelheid, stabiliteit en remkracht. Alleen goedgekeurde voertuigen mogen aan de race deelnemen. De snelste auto mocht zondagochtend (zaterdagavond Nederlandse tijd) als eerste uit Darwin vertrekken.



[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *