[ad_1]
Bij de kinderopvang van dochter Kiki hebben ze onlangs een leuk thema bedacht: thuis. Of alle kinderen misschien een foto van hun kamer mee willen nemen. Het was heel confronterend, vond Nikki Oerlemans (30), omdat haar dochter nooit een eigen kamer heeft gehad.
Als oplossing bedachten ze een collage van de adressen waar Kiki gedurende de 2,5 jaar van haar leven heeft geslapen. Er stonden zeven afbeeldingen op. Binnenkort krijgt het meisje haar achtste woning, zij het nu een permanente woning. De situatie van moeder en dochter is eindelijk urgent verklaard, ze krijgen een huurwoning.
Bijna een kwart van de daklozen zijn kinderen
Nikki en Kiki zijn nooit in de officiële daklozencijfers verschenen. Het CBS houdt geen rekening met mensen die noodgedwongen bij familie of vrienden moeten logeren, in een auto of garage moeten slapen of op een vakantiepark moeten verblijven. Bovendien worden alleen mensen van 18 tot en met 65 jaar in de statistieken opgenomen. Maar niet iedereen valt in die leeftijdscategorie. En niet iedereen zonder huis slaapt buiten of in een daklozenopvang.
Op basis van eigen criteria komt het CBS uit op 26.600 daklozen in Nederland. Om een realistisch beeld te krijgen brengen onderzoekers van de Hogeschool Utrecht en het Kansfonds lokaal in kaart hoeveel daklozen er werkelijk zijn. Om te beginnen deden ze dat in twaalf gemeenten in Noordoost-Brabant.
Het resultaat: 1.498 mensen zonder woning, van wie bijna 600 in Den Bosch. Naast de cijfers vallen een aantal zaken op. Twintig procent heeft een vaste baan, één op de drie is vrouw, bijna een kwart heeft kinderen. “Het beeld van een man van middelbare leeftijd met een blikje bier op een bankje is echt achterhaald”, zegt onderzoeker Dorieke Wewerinke.
Hoewel het CBS de cijfers niet heeft teruggebracht naar gemeentelijk niveau, wordt na één lokale telling duidelijk dat er veel meer daklozen zijn dan gedacht. En zelfs de nieuwe cijfers in Noordoost-Brabant zijn niet compleet, waarschuwt Wewerinke. “Bijna honderd organisaties die zich bezighouden met daklozen hebben ons geholpen met de telling. Zoals ziekenhuizen, woningbouwverenigingen en de NS. Maar we hebben nog weinig inzicht in campings en vakantieparken. Ook veel arbeidsmigranten of mensen zonder geldige verblijfspapieren zijn voor ons onder de radar gebleven.”
‘Vroeger moesten we afspraken maken met corporaties op basis van onderbuikgevoel’
Toch zijn de cijfers nu al heel waardevol, zegt de Bossche wethouder Pieter Paul Slikker. “Ze helpen ons enorm bij het maken van prestatieafspraken met woningcorporaties. Voorheen moesten we dat op gevoel doen. Laat staan dat we zouden kunnen aangeven welke begeleiding we zouden moeten organiseren, bijvoorbeeld in een kleinschalige woonvoorziening.
“Als je aan daklozen denkt, denk je al snel aan alcoholverslaving of psychiatrische problemen, maar zeventig procent lijkt op jou en mij. Het kan gebeuren dat de vriendin van uw dochter na een relatiebreuk op straat komt te staan en op de huidige markt geen huis kan vinden. Uit dit onderzoek blijkt dat veel mensen van adres naar adres hoppen. We kunnen ze morgen niet meteen helpen. Maar nu we dit zichtbaar hebben, kunnen we tussentijdse voorzieningen gaan treffen.”
Leven van dag tot dag
Het is voor het eerst in Nederland dat daklozen op deze (Europees geclassificeerde) manier worden geteld. Volgend jaar gaan de onderzoekers in 55 gemeenten elders in het land aan de slag om ook daar inzicht te krijgen in de groep. Wewerinke: “We hebben inmiddels gezien hoeveel mensen op minder zichtbare plekken verblijven. Ze leven vaak van dag tot dag, zonder enig idee waar ze morgen of over een week zullen slapen. Dat heeft een enorme impact op hun leven, vooral op die van kinderen.”
Nikki Oerlemans is inmiddels dakloos. Deze week heeft ze de sleutels ontvangen van haar nieuwe huis in Den Bosch. De tocht langs vrienden, de familie van haar vader en een tussenwoning – meestal op een matras in de woonkamer – is voorbij. “Ik heb nooit contact kunnen opnemen met de autoriteiten. Ik heb een baan, geen schulden, geen psychiatrische problemen. Ik hoorde steeds dat ik niet tot de doelgroep behoorde. Dankzij een sociaal netwerk hebben we het gered. Maar ik was teleurgesteld dat de oplossing meer dan twee jaar duurde.”
Lees ook:
‘We zijn precies op de hoogte van de huizenprijzen, maar we weten niet hoeveel mensen dakloos zijn’
Volgens het CBS neemt het aantal daklozen af. Maar veel mensen zonder dak boven hun hoofd blijven buiten deze cijfers.
[ad_2]