[ad_1]
Polen, Griekenland, Hongarije, Spanje en Azerbeidzjan zouden binnen drie maanden openheid moeten geven over de manier waarop spionagesoftware de afgelopen jaren is gebruikt. Ook moet er onafhankelijk onderzoek worden gedaan naar bewezen misbruik van spyware tegen oppositiepolitici, mensenrechtenactivisten, advocaten en journalisten. Dat vraagt de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa, die toezicht houdt op de naleving van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Lees ook: “Ze gingen naar het toilet en naar bed”, zei de Poolse politicus over degenen die hem afluisterden
Als gevolg van het gebruik van spionagesoftware waren de Poolse verkiezingen in 2019 oneerlijk, stelt de volksvergadering, bij monde van rapporteur Pieter Omtzigt. De campagneleider van de oppositie werd afgeluisterd. “Dat is erger dan Watergate.”
Andere landen waarvan bekend is dat zij spionagesoftware hebben aangeschaft, waaronder Nederland, worden opgeroepen hierover open te zijn. Ze moeten ook verduidelijken welke wettelijke waarborgen er bestaan om te voorkomen dat de spyware wordt misbruikt en waar nodig hun wetten aanpassen om de democratische controle op het gebruik ervan te versterken.
Pegasus en Roofdier
De vergadering stemde woensdagavond in Straatsburg over aanbevelingen in een rapport opgesteld door een commissie onder leiding van Omtzigt. De reden hiervoor was een reeks onthullingen over misbruik van spionagesoftware. Bekende voorbeelden van dergelijke software zijn Pegasus en Predator. Het uiterst kritische rapport werd door een grote meerderheid aangenomen, ondanks kritiek uit Spanje en Hongarije.
Parlementariërs uit verschillende landen merkten op dat de wetgeving op het gebied van digitaal toezicht ver achterblijft bij wat technologisch mogelijk is. Dat laat te veel ruimte voor misbruik van technologie. De vergadering stemde ook voor een moratorium op het gebruik van spyware totdat de wetgeving is verbeterd.
In tegenstelling tot de Israëlische Pegasus wordt Predator in Europa gemaakt en vanuit Europa geëxporteerd. Naar aanleiding van onthullingen in onder meer NRC Volgende week is er een plenair debat in het Europees Parlement over het omzeilen van exportbeperkingen bij verkoop aan landen waar de mensenrechten structureel worden geschonden.
Lees ook dit interview met Sophie in ‘t Veld: ‘Europa is een soort eldorado voor de spyware-industrie’
[ad_2]