Vluchtelingenkamp Myanmar ‘bestookt door junta’


De militaire regering van Myanmar wordt ervan beschuldigd een vluchtelingenkamp te hebben gebombardeerd, waarbij minstens 29 mensen om het leven zijn gekomen. De explosie vond maandagavond plaats in een kamp nabij het dorp Laiza, aan de grens met China. “De bom was te sterk… het hele dorp werd volledig van de kaart geveegd”, vertelde activist Khon Ja van de Kachin-vredesgroep aan Reuters.

Op sociale media is te zien hoe levenloze lichamen midden in de nacht tussen vernielde bamboehutten uit het puin worden gehaald. Onder de doden zijn 13 kinderen. Minstens 60 mensen raken gewond. De Verenigde Naties stellen dat zij zich ernstig zorgen maken over de situatie. “Ontheemdenkampen zijn een toevluchtsoord. Burgers mogen nooit het doelwit zijn, waar ze ook wonen’, aldus de VN.

De grensplaats Laiza is het bolwerk van de separatistische groepering Kachin Independence Army (Kia), die strijdt voor een onafhankelijke staat in het grensgebied van Myanmar, China en India. De aanval komt slechts enkele dagen voor de achtste verjaardag van hun politieke tak. Vorig jaar, op de verjaardag van deze beweging, werd de regio ook vanuit de lucht gebombardeerd, waarbij minstens zestig soldaten omkwamen, samen met dansers, zangers en andere aanwezige burgers.

‘Oorlogsmisdaad’

Separatistische groeperingen als Kia strijden al tientallen jaren voor een eigen staat. Na de machtsovername door de junta in 2021 is het geweld in Myanmar sterk toegenomen. Separatisten strijden samen met lokale milities en rebellen tegen het nationale leger. Volgens schattingen van de VN zijn bij het geweld minstens vierduizend burgers om het leven gekomen en zijn er in de afgelopen twee jaar ruim 25.000 burgers gearresteerd. De schaduwregering van Myanmar, die sinds de staatsgreep van 2021 in ballingschap verkeert, noemde de jongste daad van de Militaire Raad “een oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheid”, zei woordvoerder Kyaw Zaw.

Het leger van Myanmar ontkent alle betrokkenheid. “Wij onderzoeken het. De veiligheidssituatie aan de grens (met China) is voor ons altijd een zorg”, zei een woordvoerder van de junta tegen de nationale krant. Mensen Media. Volgens de separatist Kia gebeurde de explosie plotseling, zonder dat er vliegtuigen of artillerie werd gehoord. Volgens hen is een drone de meest logische reden. De junta beweert dat Kia’s eigen munitie mogelijk is ontploft Bijbehorende pers.

Lees ook:

Het leger van Myanmar veroorzaakt een groot bloedbad in een dorp

Bij een luchtaanval op een dorp in Myanmar komen zeker tachtig tot mogelijk 150 mensen om het leven. Het is de bloedigste aanval van het leger sinds de staatsgreep.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *