[ad_1]
Groningen is op weg naar de invoering van een reclamebelasting. De coalitiepartijen in de gemeenteraad houden stand en ondernemers worden steeds bozer.
Ondernemers die woensdagavond op het stadhuis protesteerden tegen de nieuwe heffing, kregen steun van de wethouder en de coalitiepartijen. Afhankelijk van de grootte van de advertenties en de locatie kunnen bedrijven honderden of vele duizenden euro’s betalen.
De coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en ChristenUnie steunen het college van burgemeester en wethouders, die reclamebelastingen zien als een uitgelezen kans om de verrommeling van de binnenstad en omliggende wijken en dorpen te verminderen. De gemeente ziet het terugdringen van reclame als het terugwinnen van de openbare ruimte.
Harry Bouma van Ondernemersvereniging Zuidoost vindt dat de gemeente daarin zeker niet consequent is. “IKEA werd goed ontvangen en kreeg van de gemeente een reclamezuil. McDonalds werd door de gemeente gedwongen de reclame groter te maken dan de eigenaar had bedoeld. Het kostte hem veel extra geld om de zuil aan te passen aan de wensen van de gemeente. En dan moeten ze nu betalen voor de reclame die in opdracht van de gemeente is verhoogd.”
‘Belachelijk voorstel’
Oppositiepartijen gingen voluit voor het voorstel. Wethouder Amrut Sijbolts (Stadspartij 100% voor Groningen) sprak van een belachelijk voorstel. “Een pestbelasting. Het is ondernemers pesten.” Volgens Ietje Jacobs-Setz (VVD) denkt de gemeente dat er een pinautomaat aan de gevel van de ondernemer staat. “Waarom doe je dit? Dit is een middelvinger naar de bedrijven.”
Wie volgend jaar zijn reclame beperkt tot twee meter en volgend jaar één meter, krijgt een vrijstelling. De rest moet zelf betalen. Volgens Jeanet de Groot van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben bedrijven het gevoel dat ze worden beroofd. “De belastingdruk in Groningen is heel hoog. We zitten in de nasleep van de coronacrisis. Horecaondernemers doen er alles aan om bij te dragen aan een bruisende binnenstad. Het is schrijnend. De leegstand groeit en dat komt niet alleen door de reclamebelasting. Maar het zou wel eens de laatste druppel kunnen zijn.”
‘Geen stad van regels zijn’
Matthijs Noordhoek, vertegenwoordiger van VNO/NCW en noordelijke jonge ondernemers, zegt dat Groningen imagoschade lijdt. “Met het invoeren van een reclamebelasting bereik je je doel niet. Dit heeft negatieve gevolgen voor het vestigingsklimaat. Je moet de kloof tussen gemeente en ondernemers verkleinen. Dit moet geen stad van regels zijn.”
Namens de Harense ondernemers gaf Henk Broekema aan dat zijn dorp een voorbeeld is van goede samenwerking tussen bedrijven en gemeente. “De rommel is al aangepakt en nu deze belasting.”
Tom Rustebiel (D66) verwacht niet dat grote bedrijven hun reclame zullen verwijderen of verminderen. “Ze betalen gewoon de belasting. Je richt je op ondernemers die minder vermogend zijn.” Volgens Peter Rebergen (ChristenUnie) valt waarschijnlijk zeventig procent van de winkeliers onder de vrijstelling. Dat klinkt mooi, maar het moet honderd procent zijn, zegt Rustebiel.
‘Mast McDonalds staat er over twintig jaar nog’
Jalt de Haan (CDA) vindt het verbazingwekkend dat ook non-profitinstellingen, sportclubs en kerken ‘een melkkoe van dit linkse college’ worden. Guus Vries van de Vereniging van Bedrijven Noord-Oost vraagt zich af of de ondernemer in Groningen als een noodzakelijk kwaad wordt gezien. “McDonalds heeft een hoge mast en die staat er over twintig jaar nog steeds. Zij gaan die belasting betalen. Je slaat ze niet. Je raakt middelgrote bedrijven.”
Vries denkt dat de gemeentelijke opbrengst van vijf ton als sneeuw voor de zon verdwijnt. “De controle is onmogelijk. Er moet zoveel gedaan worden. De vergunning moet leidend zijn. Dit is getest door de welzijnsdienst. Laat het daarbij. Door deze ondernemer te pesten wordt het tegenovergestelde bereikt. Met zoiets kleins als dit wordt zoveel schade aangericht.”
Namens de ondernemers in de Zwanestraat betoogde Robert Pestman dat de rommel een excuus is om inkomsten te genereren. “Dit gaat over geld. Het is een farce. Wij hebben geen bericht ontvangen van de gemeente. We worden beroofd. Opeens is het een voldongen feit.”
Aan het eind van het urenlange debat, waarin de emoties hoog opliepen, werd vastgesteld dat niet alle partijen hun zegje hadden gedaan. Een meerderheid van de raad oordeelde dat er een tweede zitting moest volgen. Voor 8 november wordt de Groningse politiek herhaald.
[ad_2]