Spaanse pastoor (60) sterft door brand tijdens paaswake: ‘Hij probeerde de nonnen te beschermen’ | Buitenland

[ad_1]

Hij stond bekend als ‘de rockende pastoor’, was razend populair bij kerkgangers en wist met zijn laatste daad als sterveling een groepje nonnen te redden uit een vlammenzee. De Spanjaard Javier Sánchez wordt in zijn geboorteplaats Zaragoza gezien als een grote held. Hij overleed vorige week na een noodlottig incident tijdens een paasmis.

Zoals altijd trad Sánchez op als predikant tijdens een dienst in de nacht van Goede Vrijdag op Stille Zaterdag in een klooster in Zaragoza. Maar bij het aansteken van de paaskaars, een traditionele handeling ter herdenking van de opstanding van Jezus, ging het gruwelijk mis.

heldendaad

De vlam waarmee Sánchez de kaars aanstak, sprong naar andere kaarsen en naar een kom met daarin een brandbare stof. Op dat moment wierp de pastoor zich tussen de vlammen en de groep nonnen die achter hem stonden, vertelde een anonieme bron aan de krant. Spaanse regionale krant Heraldo de Aragon. “De priester probeerde de nonnen van het klooster te beschermen. Het vuur verspreidde zich naar zijn gewaad en doodde hem uiteindelijk.”

Sánchez werd met spoed naar de intensive care van het ziekenhuis gebracht, maar stierf daar vier dagen later, op 60-jarige leeftijd, aan zijn verwondingen. Volgens het aartsbisdom Zaragoza was de helft van zijn lichaam verbrand.

Zeer populair als predikant en muzikant

Het nieuws heeft een aanzienlijke impact op de katholieke gemeenschap van Zaragoza. Sánchez was een geliefde predikant. Hij stond bekend als ‘el cura rockero’, de rockende pastoor. Hij bracht verschillende albums uit en trad regelmatig op met zijn gitaar tijdens concerten, soms om geld in te zamelen voor de kerk.

Zijn laatste album dateert uit 2015. Dat album, dat een keur aan pop-, rock- en balladnummers bevatte, noemde hij in een interview met een Spaanse krant ‘het afscheid van zijn carrière’. Toch bleef hij daarna zingen en diensten leiden.

Afgelopen weekend werd er afscheid genomen van Sánchez tijdens een grootse begrafenis in Zaragoza. Het was een goed bezochte dienst. Zo druk zelfs dat enkele van de honderden mensen die hun laatste eer kwamen betuigen, in de deuropening of zelfs buiten de kerk moesten staan.

Bekijk hieronder een optreden van ‘rocking pastor’ Javier Sánchez.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *