Zonsverduistering te volgen in Pingjum

[ad_1]

De zonsverduistering in Mexico, Amerika en Canada was maandagavond live te volgen in Podium Pingjum. Een tiental mensen kwamen kijken naar het unieke natuurspektakel.

Organisator Koen van den Driesche vertelt over de zonsverduistering. Maandag trok het deels door Zuid- en Noord-Amerika over een 185 kilometer breed pad. Van den Driesche is enigszins teleurgesteld. Hij had er graag bij willen zijn, net als in 1999 in Frankrijk. “Het is zo bijzonder om dit te zien. Maar helaas was dat deze keer niet mogelijk.”

Koen van den Driesche doet normaal gesproken sterrenkijkavonden in het Lauwersmeergebied. Ook is hij verbonden aan SterrenStof, een maandelijkse infotainment-talkshow over astronomie en ruimtevaart. Vanavond houdt hij voor het eerst een bijeenkomst over een zonsverduistering. “Het blijft altijd afwachten hoeveel mensen hierop afkomen. Maar het is een leuke en geïnteresseerde groep.”

Vriend en Stardust-collega Anco van Hal is in Amerika. Speciaal voor de kijkers in Pingjum heeft hij vanuit Dallas een video opgenomen, waarin hij zijn ongenoegen laat blijken omdat het helaas bewolkt is. Volgens hem heeft het geen zin verder te rijden. Het garandeert geen heldere hemel. (Later op de dag heeft hij geluk: de hemel gaat open en de zonsverduistering is in volle glorie te zien.)

NASA’s Amerikaanse presentatoren waarschuwden elke paar minuten voor mogelijk oogletsel. In Fryslân was de eclipsbril niet nodig. Het natuurverschijnsel wordt door de camera’s voldoende gedempt.

NASA zal de zonsverduistering langs de gehele route in de gaten houden. De eerste zwarte zon is te zien in Mazatlán, Mexico. Vier minuten en twaalf seconden lang wordt de plaats in duisternis gehuld. De black-out is gemakkelijk te volgen op het grote scherm. De vlekken op de afbeelding zijn de zonnevlekken, zegt Van den Driesche. De zogenaamde corona, een lichte cirkel van zonnestralen, verschijnt rond de zon. Deze stralen zijn de afgelopen zes maanden intenser geworden. “Daarom hebben we de afgelopen maanden het noorderlicht zo vaak kunnen zien. Dit gebeurt ongeveer eens in de twaalf jaar.”

De laatste volledige zonsverduistering in Nederland was in 1715 zichtbaar. De volgende is pas in het jaar 2135. Koen van den Driesche adviseert daarom om op 12 augustus 2026 op vakantie te gaan naar Spanje. Dit is op korte termijn de dichtstbijzijnde.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *