Geen steun in senaat voor verhoging minimumloon, BBB stemt tegen

[ad_1]

De extra verhoging van het minimumloon die de Tweede Kamer halverwege dit jaar wilde doorvoeren, gaat niet door. BBB stemt volgende week tegen het wetsvoorstel, bevestigt lijsttrekker Ilona Lagas na een bericht van de NOS. Dit betekent dat er geen meerderheid in de Senaat is.

Het voorstel om het wettelijk minimumloon en de bijbehorende uitkeringen met 1,2 procent extra te verhogen, werd mede dankzij steun van de PVV vorige maand met ruime meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen. Maar de partijen die tegen hebben gestemd, waaronder BBB, hebben samen wel een meerderheid in de Senaat.

BBB sprak eerder de vrees uit dat een verdere verhoging van het minimumloon ervoor zou zorgen dat ondernemers te hoge kosten zouden maken en de werkgelegenheid in gevaar zou kunnen brengen. Ook wees de partij op de hoge kosten voor de schatkist als gevolg van de toenemende baten.

‘Vreselijk verkeerde keuze’

Initiatiefnemer Tom van der Lee, Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA, noemt de aangekondigde stem tegen BBB “een vreselijk verkeerde keuze”. Hij vindt het “echt zonde” dat de partij “de laagstbetaalden ineens met een aanzienlijk koopkrachtverlies opzadelt”.

Het minimumloon is de afgelopen jaren flink gestegen, ook bovenop de reguliere inflatiecorrectie. Desondanks komen veel mensen met laagbetaalde banen nog steeds honderden euro’s per maand tekort, concludeerde een commissie vorig jaar die de toereikendheid van het sociaal minimum onderzocht. Eén van de aanbevelingen was een verdere verhoging van het minimumloon.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *