Rijkswaterstaat trekt boetekleed aan in Brandariszaak: ‘Zaak oud-vuurtorenwachter niet adequaat opgepakt’



Ze bracht misstanden op de werkvloer aan de orde, maar in plaats van te horen kreeg ze de toorn van Terschelling onder ogen. Rijkswaterstaat erkent nu dat de klachten van een voormalige vuurtorenwachter uit Terschelling destijds niet adequaat zijn afgehandeld.

Dat blijkt uit de zogenoemde aansluitovereenkomst tussen de organisatie en de oud-werknemer, een inmiddels 44-jarige vrouw uit West-Terschelling.

Haar advocaat Tjalling van der Goot bracht het stuk dinsdagmiddag ter sprake tijdens de behandeling van het hoger beroep bij de rechtbank in Leeuwarden. Een tiental eilandbewoners hadden de vrouw aangeklaagd wegens smaad. Nadat de Terschellingse vrouw ziek thuiskwam, zou ze hen op sociale media door de modder hebben gesleept.

Boegbeeld

De vrouw werkte als vuurtorenwachter op de Brandaris en werd beschouwd als een boegbeeld. In 2015 hebben zich conflicten voorgedaan. In januari 2016 vertelde Terschelling aan de directie dat zij problemen ondervond op de werkvloer. Het gaat om pesten en seksuele intimidatie. Vervolgens heeft zij zich ziek gemeld.

Via televisie en sociale media kwam ze vervolgens met haar verhaal naar buiten. Ook al noemde ze haar collega’s niet bij naam, ze voelden zich aangesproken. Het was gemakkelijk om erachter te komen wie het was op het eiland. “Als je alle tweets leest, kun je zeggen dat de zaak eindelijk uit de hand is gelopen”, aldus het wethouder/voorzitter.

Gevaren

Een vrouw die zich benadeeld voelde door de Terschelling wilde haar naam laten zuiveren als verkeersregelaar. Een andere vrouw werd bedreigd. Gisteren nog, zei ze, kwam ze de voormalige vuurtorenwachter tegen. ‘Toen stak ze haar middelvinger op.’ Een man gaf aan dat hij na jaren van veel stress emotionele en psychologische schade had opgelopen omdat hij werd beschuldigd van seksuele intimidatie.

Anderen werden beschuldigd van diefstal en stalking. De voormalige manager van de vrouw zou haar hebben geïsoleerd van de werkplek. In een tweet zei de voormalige vuurtorenwachter dat de manager ‘haar leven en carrière had vernietigd’.

Mentale gezondheidsproblemen

Ook de voormalige vuurtorenwachter verscheen niet op de zitting. “Er zijn uitnodigingen geweest, maar om verschillende redenen is daar geen gebruik van gemaakt”, aldus de commissaris. Een paar jaar geleden maakte haar begeleider bekend dat ze dat niet aankon. Uit een recent reclasseringsrapport bleek dat de Terschellinger vrouw zelf hulp zocht vanwege psychische problemen.

“Na zoveel jaren moet er ergens een grens liggen”, aldus de advocaat-generaal. Hij eiste veertig uur taakstraf voor de voormalig vuurtorenwachter.

Naakt foto

Van der Goot meldt dat zijn cliënt een moeilijke periode heeft doorgemaakt. “Ze wilde misstanden aan de kaak stellen. Maar dat is niet gelukt.”

Uit de overeenkomst blijkt dat er bij Brandaris een rechttoe rechtaan cultuur heerste, waar collega’s ongepaste opmerkingen maakten. De vrouw kreeg zelfs een naaktfoto van een van hen. In het stuk staat ook dat de vrouw haar werk altijd zeer goed heeft uitgevoerd. Uiteindelijk kreeg ze eervol ontslag. Van der Goot vatte het als volgt samen: “Rijkswaterstaat zegt achteraf: ‘je had gewoon gelijk’.”

Of reageren en verdedigen verstandig was? Nee. Was het begrijpelijk? Ja, volgens Van der Goot… Maar niet strafbaar. De rechtbank doet op 23 april uitspraak.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *