Niet elk koophuis is een winnend lot uit de loterij | Binnenland



KOLOMKitty Herweijer schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Tegenwoordig wordt het nieuws dat iemand een huis ‘mag’ kopen ontvangen alsof die persoon het huis heeft loterij wint. Mensen op Funda zijn gek, vinden eindelijk iets wat ze leuk vinden en omdat er talloze anderen tegelijkertijd dit proces doorlopen, moeten ze ook de toch al krankzinnige vraagprijs overbieden. De ‘gelukkige mensen’ die uiteindelijk het winnende telefoontje krijgen dat zij winnaar zijn geworden, zijn dolgelukkig dat zij een torenhoge hypotheek kunnen afsluiten.

Dat is in zekere zin vreemd, maar ook begrijpelijk, aangezien huizen worden gepresenteerd als de beste investering ooit. Iedereen die erin slaagt mee te doen op de woningmarkt heeft goud in handen. Ondanks dat een grote huizencrisis zo nu en dan roet in het eten gooit met die theorie, klopt het op de lange termijn wel. Toch zit er momenteel een olifant in de kamer die vaak onbesproken blijft tijdens de euforie van een aankoop.

Veel huizen vormen een klimaatrisico. Maar er wordt nauwelijks rekening gehouden met het risico op overstromingen waar het droomhuis staat. Ook funderingsschade door verzakkingen of verrotting door droogte, verzakkingen en lage grondwaterstanden worden bij de enthousiaste aankopen nauwelijks meegenomen. Toch liggen dit allemaal problemen in het verschiet tientallen jaren verergeren als gevolg van klimaatverandering en resulteren in waardevermindering. De komende dertig jaar lopen een miljoen huur- en koopwoningen het risico op ernstige funderingsschade.

Deze problemen bestaan ​​al voor een kwart miljoen huishoudens. Er wordt eindeloos gepraat over de verkeerde vloer of een lelijke ingebouwde keukenkast in het droomhuis. We horen en lezen er elke dag over, maar toch blijft het concreet voorspelde klimaatrisico vreemd genoeg een abstract thema voor zoiets praktisch als het kopen van een huis. Ruim 60 procent van de mensen die een woning bezitten in een overstromingsgebied is zich daar niet van bewust, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Als het om funderingsrisico’s gaat, heeft 85 procent geen idee.

Voor nieuwbouw werden we met de feiten geconfronteerd met de nieuwe kaarten die dinsdag zijn gepubliceerd door de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Voor veel gebieden worden klimaatscenario’s in kaart gebracht, zoals risico op overstromingen, stortbuien, zinkende bodems en drinkwatertekorten, bijvoorbeeld omdat leidingen en rioleringen zich in kwetsbare grond bevinden. Geen onnodige informatie over een winnend ticket.

Meer zien van Kitty Herweijer? Volg haar ook op X, voorheen Twitter.




Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *