KPMG-onderzoek naar voormalig Ajax-directeur Mislintat roept vooral nieuwe vragen op


Na zeven maanden is het zover: het onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling rond de transfers van Sven Mislintat, voormalig directeur voetbalzaken bij Ajax. Hoewel het er eigenlijk wel is niet. Het onderzoek blijft geheim vanwege privacy en bedrijfsgevoelige informatie. De waarde van de openbaar gemaakte conclusies is lastig in te schatten.

Drie pagina’s de uitleg telt die maandag werd gepubliceerd. Deze is opgesteld ‘in nauw overleg’ met accountant KPMG (die het onderzoek uitvoerde) en advocatenkantoor NautaDutilh (dat juridisch advies verleende). De conclusies zijn getrokken door de opdrachtgever zelf: de raad van commissarissen van Ajax.

Maar het onderzoek dat een einde moest maken aan de twijfels over de transfers onder de in september 2023 ontslagen Mislintat roept vooral nieuwe vragen op. De reputatie van Mislintat is deels opgehelderd: hij heeft zich niet aantoonbaar schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling bij de aankoop van spelers.

Tegelijkertijd rijzen er ‘vraagtekens’ bij zijn solo-aanpak in de transferperiode in de zomer van 2023. Ook hij accepteerde ‘in sommige gevallen’ de door een zaakwaarnemer voorgestelde vraagprijs ‘zonder in onderhandeling te gaan (… ) bij de betreffende club” en hij heeft zijn geheimhoudingsplicht geschonden. Hoe vaak? Waarom? Met welke gevolgen? Het blijft in nevelen gehuld.

Vrijwillige samenwerking

Bovendien lijkt het onmogelijk om te beoordelen hoe grondig het onderzoek is geweest. Het is onduidelijk op welke bronnen en informatie KPMG zich precies baseert. KPMG heeft geen onderzoeksbevoegdheden: zij was afhankelijk van informatie van Ajax, van de vrijwillige medewerking van andere betrokken partijen en publieke bronnen. Met wie er is gesproken – laat staan ​​hoeveel mensen – wordt niet gezegd.

Drie van de in totaal twaalf transfers van inkomende spelers werden ‘diepgaand onderzocht’. Bekend was dat verdediger Borna Sosa van VfB Stuttgart erbij zat. Insiders zeggen anders NRC dat ook de deals van verdediger Gastón Ávila van Royal Antwerp FC (voor 12,5 miljoen euro) en aanvaller Chuba Akpom van Middlesbrough (12,3 miljoen euro) zijn uitgewerkt. Die zomer kwamen er berichten uit de markt dat Ajax voor deze spelers een opmerkelijk bedrag had betaald.

Lees ook
Deze reconstructie: hoe Sven Mislintat Ajax in tweeën brak

Sven Mislintat wordt geïnterviewd voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard begin september.

Het is opmerkelijk dat KPMG niet alle belangrijke partijen heeft gesproken en benaderd die betrokken zijn bij deze drie gevoeligste overdrachten, zo blijkt uit een rondgang van NRC voormalige clubdirecteuren en agenten. Zo werd er geen contact gelegd met de makelaarsfirma die Sosa vertegenwoordigde (ICM Stellar), totdat hij vlak voor zijn miljoenentransfer overstapte naar een zakenpartner van Mislintat: Arthur Beck van AKA Global. Dat mogelijke belangenverstrengeling was de aanleiding voor het onderzoek.

Agent Steinar Dietz is ook niet benaderd door KPMG, zegt hij. In samenwerking met een Argentijnse partner begeleidde hij de transfer van Ávila van Royal Antwerp naar Ajax. Dietz: “Ik had me kunnen voorstellen dat ze mij zouden bellen over mijn ervaringen met Sven. Ze waren goed en verliepen normaal.”

Ook zijn er geen gesprekken geweest met Middlesbrough, de club die spits Akpom aan Ajax verkocht. Een insider bij Ajax zegt dat de club is benaderd voor uitleg, maar dat Middlesbrough niet meewerkte.

“We kunnen er niet veel mee”, zegt Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en Universiteit Leiden, over de bevindingen. “Het blijft volkomen onduidelijk wie er is gehoord en op basis van welke informatie het rapport is opgesteld.”

Ajax en KPMG reageren niet op vragen over het rapport. De bevindingen en conclusies zullen worden besproken tijdens een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders op 21 mei.




Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *