Home prices increase for 4th consecutive month; Up 0.6% in Sept

[ad_1]

Koopwoningen in Nederland zijn afgelopen maand iets duurder geworden dan de maand ervoor, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Kopers betaalden in september 0,6 procent meer voor een woning dan in augustus. Het was de vierde maand op rij dat de prijzen maandelijks stegen.

Gemiddeld betaalden kopers in september 422.175 euro voor een bestaande woning. Vergeleken met een jaar eerder lagen de prijzen nog steeds 3,5 procent lager. Bovendien wisselden er de afgelopen maand minder woningen van eigenaar. In september werden in totaal 16.089 woningen verkocht, 8,7 procent minder dan in september 2022.

De afgelopen jaren zijn koopwoningen flink duurder geworden, mede door het woningtekort in Nederland. Maar in de loop van vorig jaar begonnen de prijzen te dalen. Dat kwam vooral door een sterke stijging van de hypotheekrente, waardoor woningzoekenden minder geld konden lenen om een ​​huis te kopen. Sinds juni zijn de prijzen echter weer aan het stijgen. CBS-hoofdeconoom Pieter Hein van Mulligen zei vorige maand dat de prijsdaling achter ons leek te liggen. Volgens hem was het effect van de gestegen rente ‘nu min of meer voorbij’.

Ook makelaars en woningzoekenden merkten dat woningen weer duurder werden. Eerder deze maand meldde makelaarsvereniging NVM dat de krapte op de woningmarkt weer toeneemt en dat kopers vaker boven de vraagprijs moeten bieden. Deskundigen wijzen er al langer op dat er dringend meer woningen nodig zijn. Nederland kampt nog steeds met een groot woningtekort.

Desondanks kan een nieuwe daling van de huizenprijzen niet worden uitgesloten, aldus Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB). “Ik sluit niet uit dat de prijzen nu een paar maanden omhoog gaan, maar een paar maanden later weer omlaag”, zei hij onlangs in een gesprek met het ANP. Hij voorzag echter geen “dramatische daling” van de huizenprijzen. “Daarvoor hebben Nederlanders te veel geld.” Knot benadrukte dat de werkloosheid nog steeds ‘superlaag’ is. Als gevolg hiervan hebben de meeste mensen nog steeds werk en dus inkomen om te besteden.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *