Onderzoek tegen in Nederland opgepakte IS-verdachte: recherche zoekt getuigen executies in Syrië | Binnenland

[ad_1]

Met filmpjeIn het terreuronderzoek tegen Ayham A. uit het Zuid-Hollandse Arkel heeft de politie dinsdagavond aandacht gevraagd voor een aantal executies in 2014 in Syrië.


Binnenlandse redactie


Laatste update:
23:35

In het AVROTROS-programma Onderzoek gevraagd ze toonde beelden van twee mannen die volgens haar door Islamitische Staat (IS) waren ondervraagd voordat ze werden geëxecuteerd. Rechercheurs van het Team Internationale Misdaden willen graag weten wie betrokken was bij de arrestatie van de twee en hun executie.

De slachtoffers zouden deel uitmaken van de strijdgroep Liwa al-Hajar al-Aswad. Zeker twaalf strijders uit die groep, waaronder de twee mannen op de foto, zijn naar verluidt medio januari 2014 door IS geëxecuteerd. Dit gebeurde bij een elektriciteitscentrale in het zuidelijke district Yalda van de Syrische hoofdstad Damascus. De twee zijn ook na hun executie te zien terwijl ze tussen de andere slachtoffers liggen.

De politie is specifiek op zoek naar getuigen die destijds in Syrië waren en de slachtoffers in de IS-gevangenis hebben gezien. In een poging zoveel mogelijk mensen te bereiken, inclusief vluchtelingen uit Syrië, werd de uitzending in het Arabisch ondertiteld.

De tekst gaat verder onder de foto.

De twee leden van de militante groep Liwa al-Hajar al-Aswad tijdens hun ondervraging door IS voordat ze werden geëxecuteerd.
De twee leden van de militante groep Liwa al-Hajar al-Aswad tijdens hun ondervraging door IS voordat ze werden geëxecuteerd. © Videostill YouTube

IS-veiligheidschef

Ayham A., geboren in Syrië, vroeg in 2019 asiel aan in Nederland en vestigde zich een jaar later in Arkel in de Alblasserwaard. Nadat informatie over zijn verleden was ontvangen, startte het Team Internationale Misdaden (TIM) van de Nationale Recherche en het Openbaar Ministerie een onderzoek. Op basis hiervan werd in januari vorig jaar de 37-jarige A. gearresteerd.

Het vermoeden bestaat dat de man, bijgenaamd Abu Khaled al Amni, was bekleedde een leidende positie in de IS-veiligheidsdienst: hij zou de emir (baas) zijn geweest van die dienst in de Yarmouk-regio. Daarvoor zou hij twee jaar lang dezelfde functie hebben bekleed bij een andere terroristische organisatie: Jabhat al-Nusra. Hij zou beide functies hebben bekleed in en rond het vluchtelingenkamp Yarmouk in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus, aldus het Openbaar Ministerie. De IS-veiligheidsdienst was verantwoordelijk voor het handhaven van de orde in een bepaalde regio en arresteerde onder meer vermoedelijke tegenstanders of infiltranten.

De politie zegt nu dat hij mogelijk betrokken was bij het arresteren van tegenstanders.

In de elektriciteitscentrale in het zuidelijke Yalda-district van Damascus werden medio januari 2014 naar verluidt ten minste twaalf strijders van Liwa al-Hajar al-Aswad geëxecuteerd door IS.
In de elektriciteitscentrale in het zuidelijke Yalda-district van Damascus werden medio januari 2014 naar verluidt ten minste twaalf strijders van Liwa al-Hajar al-Aswad geëxecuteerd door IS. © Videostill YouTube

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *