CBS: in 2023 kwamen weer meer fietsers dan automobilisten om bij verkeersongevallen

[ad_1]

Vorig jaar kwamen in Nederland 684 mensen om het leven bij een verkeersongeval, 61 slachtoffers minder dan in 2022. Dat bleek woensdag. nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van alle dodelijke ongevallen in 2023 waren de meeste slachtoffers 75 jaar of ouder.

Voor het vierde jaar op rij kwamen er meer fietsers dan automobilisten om het leven, respectievelijk 270 en 194. Vanaf de eeuwwisseling daalde het aantal verkeersdoden gestaag tot 2010, waarna de cijfers zich stabiliseerden. Het aantal fietsslachtoffers neemt echter al een aantal jaren toe. In 2023 zou zeker veertig procent van hen op een e-bike rijden. Van de 236 overleden ouderen, van 75 jaar of ouder, reden er 122 op de fiets.

In 2023 vielen de meeste verkeersdoden in Noord-Brabant. Daar kwamen 120 mensen om het leven door een verkeersongeval. Hoewel dit ruim twintig minder zijn dan het jaar ervoor, vallen er in Noord-Brabant vaker dodelijke slachtoffers dan in andere provincies. Noord-Brabant beschikt over het meest uitgebreide wegennet van Nederland.

Lees ook
‘EU zal doelstelling om verkeersdoden terug te dringen niet halen’

Luchtfoto van knooppunt Nieuwe Meer, richting de Coentunnel in Amsterdam
[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *