Dutch woman killed in Gaza sent sons away shortly before explosion


Islam al-Ashqar, de 33-jarige Nederlandse vrouw die zaterdag omkwam bij een explosie in Gaza, stuurde haar vier zonen een paar uur voor haar dood naar het huis van een vriendin. “Als ze dat niet had gedaan, zouden ze ook dood of gewond zijn geweest”, vertelde de vriendin Nieuws uur uit Gaza.

Al-Ashqar was met haar man en vier zonen op bezoek bij familie in Gaza toen ruim twee weken geleden de oorlog uitbrak. De familie probeerde vorige week Gaza te verlaten door de grens met Egypte over te steken, maar dat bleek onmogelijk. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met hen gehad.

De vader van het gezin werkt als journalist in Gaza met Noor Harazeen, een vriend van de familie. “Ze belde me gisteren omdat ze hoofdpijn had en haar zoons voor een paar uur naar mij wilde sturen, zodat ze met mijn kinderen konden spelen”, vertelt Harazeen aan Nieuwsuur. De fatale explosie vond enkele uren later plaats. “We zochten haar op de eerste hulp, maar zagen haar niet.” Harazeen beschreef Islam al-Ashqar als “de meest zorgzame vrouw die ik ken.”

Een van de zoons van Islam al Ashquar, de 16-jarige Mohammed, heeft de afgelopen twee weken voor het NOS Jeugdjournaal meerdere video’s opgenomen over de situatie in Gaza. Een week geleden zei hij dat zijn familie er bijna in slaagde de grens bij Rafah over te steken. “Toen kregen we een telefoontje van het Nederlandse consulaat dat Israël het had geannuleerd. We dachten echt: het is klaar, het is voorbij. Maar blijkbaar niet.”

Een paar dagen eerder zei Mohammed in een vlog dat zijn familie doodsbang was. “Als je gaat slapen, weet je niet of je de volgende dag nog wakker wordt. Je weet niet of je over een uur nog leeft.”

De omgekomen Nederlandse vrouw werd begraven nabij de plaats van de explosie, vertelde journalist Wafa Aludaini, die zich momenteel in Gaza bevindt, aan Nieuwsuur. “Er is hier geen koelkast of iets om de lichamen in op te slaan.” Volgens Aludaini vond de explosie plaats nabij een winkelstraat. “Ze richten zich niet op Hamas-gebouwen. Het enige waar ze zich op richten zijn Palestijnse huizen.”

Het dodelijke bombardement vond zaterdag plaats in het vluchtelingenkamp Susairat, net onder Gaza-stad. Palestijnse getuigen en autoriteiten vertelden de AP dat het een Israëlisch bombardement was. Het Israëlische leger had zondag om 20.35 uur nog niet gereageerd op vragen hierover.

Aftredend premier Mark Rutte brengt maandag een bezoek aan Israël om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te ontmoeten en te pleiten voor terughoudendheid in het gebruik van geweld tegen het Palestijnse volk. Hij heeft ook een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *