Michael van Praag wil Ajax-onrust over schorsing Alex Kroes wegnemen met officieuze ledenvergadering | Voetbal

[ad_1]

Ajax-voorzitter Michael van Praag wil op een onofficiële ledenvergadering van de club het besluit tot benoeming van directeur toelichten. Alex Kroes wordt per direct geschorst vanwege handel met voorkennis. Deze maatregel heeft voor veel onrust gezorgd binnen de vereniging: Van Praag wil de leden daarom persoonlijk informeren over de overwegingen bij dat besluit.

“Het is niet aan mij, maar aan de raad van bestuur om die bijeenkomst te organiseren”, aldus Van Praag. “Dus ik wacht nog even af, maar ik ben uiteraard beschikbaar.”

Die vergadering zal zo spoedig mogelijk plaatsvinden, in ieder geval deze maand, en ruim vóór de officiële Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAV), die pas op 21 mei zal plaatsvinden. Van Praag zal op de vergadering worden bijgestaan ​​door collega-commissaris Leo van Wijk. beoogde ledenvergadering.

Er is onrust en onvrede onder de Ajax-leden over de schorsing en het dreigende ontslag van Kroes. Deze week stuurden 131 leden een brief naar het bestuur van Ajax waarin zij excuses eisten van commissaris Praag, die ervan werd beschuldigd ‘karaktermoord’ op Kroes te hebben gepleegd. Kort na het nieuws over de schorsing noemde Van Praag de oud-directeur op een persbijeenkomst ‘dwaas’ en ‘naïef’.

Lees ook
• Alex Kroes wil de schorsing aanvechten en De gevallen Ajax-directeur staat hierin niet alleen

Terwijl Kroes het oordeel van beurswaakhond AFM wilde afwachten, sloot Van Praag nadrukkelijk de deur. “Bij een beursgenoteerd bedrijf hadden we in deze situatie simpelweg geen andere keuze dan Alex te schorsen”, zegt Van Praag nu. “Dit hebben we echt niet van de ene op de andere dag gedaan. En laten we heel duidelijk zijn: ook wij vinden het verschrikkelijk dat Ajax in deze situatie is beland. Dit had totaal niemand verwacht.”

Intussen neemt de druk op met name de leden van de Raad van Commissarissen Anette Mosman en Georgette Schlick toe om af te treden. Net als Cees van Oevelen waren zij al aan boord toen technisch directeur Sven Mislintat op een zomer het transferbeleid mocht bepalen. Zowel Mosman als Schlick hebben de afgelopen dagen te maken gehad met intimidatie door hun aanhangers, waaronder graffiti op hun kantoren.

Meer weten over Ajax?
• Lezen alles over Ajax in ons dossier

Het bestuur van Ajax kan individuele commissarissen niet formeel ontslaan: in theorie kan het alleen het gehele bestuur ontslaan. Dit zou echter resulteren in een langdurige, maandenlange procedure, waarin eerst de Ondernemingskamer in actie zou moeten komen.

Op de BAVA van 21 mei staat het al dan niet ontslaan van de Raad van Commissarissen niet aan de orde: het gaat om de schorsing van Kroes en het KPMG-rapport dat over Mislintat is geschreven. De algemene verwachting is dat de emoties daar hoog zullen oplopen en dat ook Kroes aanwezig zal zijn om zijn reactie te geven.

• Volg Ajax-watcher Johan Inan X

Stand eredivisie


Bekijk hier onze Ajax-video’s[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *