Burgemeester Schuiling vindt veiligheidseisen Poelestraat op Koningsdag niet overdreven. ‘Het is ongelofelijk kwetsbaar gebied’



Burgemeester Koen Schuiling van Groningen stelt tijdens een Koningsdagfeest in de Poelestraat geen buitensporige eisen aan de veiligheid in dit uitgaansgebied. “Als er iets gebeurt, zijn de mogelijkheden voor herstel niet groot.”

Het gemeentebestuur uitte woensdag haar teleurstelling over de afgelasting van het evenement. Ondernemers vinden dat ze te veel moeite moeten doen om de Koningsdagviering op het Poeleplein goed te laten verlopen.

Volgens Schuiling is dit een ‘kwetsbaar deel van de stad’. “De Poelestraat is een knelpunt. Als er iets gebeurt, kunnen mensen niet alle kanten op bewegen. Dan moet je aan de veiligheid denken. Hekken en toegangscontrole zijn erg belangrijk. Ook moet er een evacuatieplan aanwezig zijn. Hulpdiensten moeten vrije toegang hebben.”

Dit is een greep uit de maatregelen die tijdens de voorbereiding op tafel zijn gelegd. “Het evenement is ons dierbaar. Wij zijn deze editie al maanden in gesprek met de ondernemers. We hebben de ondernemers kosteloos een ‘crowdmanager’ aangeboden.” De burgemeester stelde ook ambtenaren ter beschikking. “We hebben al veel afspraken afgezegd.”

Geen aanvullende vereisten

Schuiling geeft toe dat de overheid primair verantwoordelijk is voor de openbare ruimte. “Maar als je iets organiseert, ben je mede verantwoordelijk voor de effecten. De ondernemers nemen momenteel het besluit om het evenement af te gelasten, omdat ze dat onder deze omstandigheden niet kunnen doen.” De burgemeester wil laten weten dat de gemeente geen aanvullende eisen stelt aan het evenement.

Toch vindt VVD-raadslid Ietje Jacobs-Setz dat ondernemers veel op hun bord hebben. “Het is een te grote verantwoordelijkheid voor de gang van zaken in aangrenzende gebieden rond de Poelestraat. Ook de horeca in de Ellebogenbuurt heeft hiermee te maken en twijfelt. De kans bestaat dat er volgend jaar geen Ellebow Festival is”, aldus Jacobs. .

Regering onder een vergrootglas

“Ik weet niet of het gesprek met de ondernemers is afgelopen”, vervolgt Schuiling. “Wie weet komt er misschien nog een ander inzicht.” Schuiling maakte de raad duidelijk dat de overheid onder een vergrootglas ligt als het gaat om risicovolle evenementen. “We hebben te maken met wat ik regel- en risicoreflexen noem. Als er een incident is geweest, wordt er in dit land al snel met de vingers gewezen. Ik merk dat veel ondernemers zeggen: dat kunnen we niet doen.”

Ook Daan Swets (Studenten en Gemeente) vindt dat ondernemers met extra druk te maken krijgen. “Als de festiviteiten op de Vismarkt stoppen, gaat iedereen naar de Poelestraat. De gemeente bepaalt de begin- en eindtijden. Als evenementenorganisatie doe je daar weinig aan. Deze verwachte toestroom vanuit andere delen van de stad kan niet zomaar op het bord van de ondernemers worden gelegd.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *