Gehoord en gezien? Demonstraties met steunbetuigingen voor de Palestijnen laten zien dat het kabinet de plank missloeg met ‘onvoorwaardelijke steun aan Israël’ | LC commentaar

[ad_1]

Demonstraties in Leeuwarden, Sneek, Groningen, Enschede, Deventer, Maastricht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam, om steun te betuigen aan de bevolking van Gaza – dit weekend werd heel duidelijk dat Nederland een multiculturele samenleving is waarin het niet zo eenvoudig is om om te bepalen wie gelijk heeft en wie ongelijk in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Uit de duizenden demonstranten, waaronder zaterdag ongeveer vijfhonderd in Leeuwarden, bleek duidelijk dat de onvoorwaardelijke steunbetuiging van het Nederlandse kabinet aan Israël nogal onhandig en ondoordacht was. Er is in Nederland een aanzienlijke minderheid die zich verbonden voelt met de Palestijnen en die bovendien een groot aantal voorbeelden kan noemen van het lijden dat Israël onschuldige burgers aandoet.

Misschien verdient Mark Rutte enige eer voor zijn steunbetuiging direct na de gruwelijke terreurdaden van Hamas, waaronder het bloedbad op een muziekfestival dat meedogenloosheid jegens Israëlische burgers toonde. Maar net zoals de aanslagen van 11 september niet zomaar uit de lucht kwamen vallen, zit er ook een hele geschiedenis achter deze terroristische actie. De langstzittende premier van Nederland zou dus beter moeten weten.

U hoeft niet te weten wat de oorzaak is?

De vertrekkende premier voegde daar tijdens een herdenking in de Tweede Kamer aan toe: “Na zo’n verschrikkelijke reeks aanslagen is geen ‘ja, maar’ op zijn plaats.” Het is alsof je na een uitslaande brand zegt: we hoeven de oorzaak niet te onderzoeken.

Hoe slecht de regering de verschillende sentimenten onder de eigen bevolking begrijpt, blijkt uit de open brief van honderden regeringsfunctionarissen van verschillende ministeries: stop Israël, schrijven ze. Terecht struikelen ze over het woord ‘onvoorwaardelijk’ in de steunbetuiging van het kabinet.

Het is eerlijk om te zeggen dat Israël oorlog gaat voeren tegen Hamas, maar het is onaanvaardbaar dat de regering zich vrijwel geen zorgen maakt over burgerslachtoffers. Israël is een staat, geen terroristische beweging, en moet zich houden aan de fundamentele oorlogswetten.

Groeiende groep Friezen met Arabische roots

De demonstratie zaterdag in Leeuwarden verliep vreedzaam. “Waarom weten de kinderen in Gaza wat oorlog is en kennen onze kinderen Sinterklaas?” vroeg mede-organisator Laleh Almarjani aan de aanwezigen. De studenten gesproken woordkunstenaar is een vertegenwoordiger van een groeiende groep Friezen met Arabische roots. Deze provincie bestaat nu voor 4,9 procent uit mensen met een islamitische achtergrond, Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nog steeds een kleine groep, maar snel groeiend: tien jaar geleden was dat 0,7 procent. Het gaat om ongeveer één miljoen mensen voor heel Nederland. Zij kijken met andere ogen naar het conflict in Gaza dan veel autochtone Nederlanders. Maar zij verdienen het net zo goed om gehoord te worden en zich vertegenwoordigd te voelen door de Nederlandse overheid.

“Ik zie hier het nut niet van in”, zei een blanke toeschouwer zaterdag bij de demonstratie. Het is gemakkelijk om weg te kijken. Eigenlijk hetzelfde wat Rutte twee weken geleden deed toen hij op het Binnenhof de Israëlische vlag hijsde.

De realiteit is veel ingewikkelder dan zo’n goedkope vlagvertoning.

Het commentaar is een dagelijkse column waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Opmerking? Mail naar reactie@lc.nl.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *