Boswachter Lysander is blij met nieuwe wildernis wandelroute langs de Tilgrup in Oude Willem: ‘Een uitdagende route die je niet op veel andere plekken vindt’

[ad_1]

Staatsbosbeheer heeft deze week een nieuwe wandelroute geopend. Langs de Tilgrup in Oude Willem is dinsdag 9 april een avontuurlijke wildernisbeleving genaamd de ‘Tilgrup Valley’ in gebruik genomen. De opening van de route betekent ook dat het project Stille Kern van Staatsbosbeheer is afgerond.

De avontuurlijke wandeling in het Drents-Friese Wold was de eerste die door een groep betrokkenen, waaronder omwonenden en partners, werd getrotseerd.

Tijdens de openingsceremonie van de belevingsroute werd onder toeziend oog van het Recreatiebestuur en wethouder Henk Doeven van de gemeente Westerveld een bankje op de route geplaatst. De bank is een plek om tijdens de wandeling te genieten van een moment van rust en de prachtige natuur.

Uitdagende route

Door de route met rode pictogrammen vanaf camping Hoeve aan de Weg te volgen, wandel je over kronkelende smalle paadjes langs diverse bossen en open plekken. “Onderweg zijn er verschillende spannende vergezichten en plankenpaden over water en overstapjes over omgevallen bomen”, zegt boswachter Lysander van Oossanen. “Deze onderdelen zorgen ervoor dat het vooral voor kinderen een leuke uitdagende route is die je op veel andere plekken niet tegenkomt.”

Met de opening van de route zijn de Ganzenpoelwandeling en de Hoekenbrinkwandeling niet meer beschikbaar. Dit waren de laatste routes die binnen het project Stille Kern werden verplaatst. Zo voert Staatsbosbeheer samen met diverse gebiedspartners beleid uit dat al langer op de planning stond voor het Nationaal Park. In dit project is zoveel mogelijk samen met omwonenden en gebruikers uit de omgeving gedaan.

Stillere kern

In het Drents-Friese Wold werken we hard aan een rustiger centrum. Bewegwijzerde routes worden meer naar de randen van het gebied verplaatst, waardoor er een zone ontstaat waar de natuur meer ruimte krijgt. Het gebied blijft toegankelijk voor wandelaars, maar wordt rustiger omdat er geen vaste routes meer zijn. Zo nemen de natuurwaarden toe en is er een hogere belevingswaarde voor de gebruiker.

“Wij nodigen iedereen uit om deze of één van de andere (nieuwe) routes te ervaren. Want samen met de voltooiing van het wandelnetwerk en de ontwikkeling van de omleidingen rond Diever zijn er veel nieuwe routes te ontdekken”, aldus Van Oossanen. “Het prachtige frisse groen, de bloesems, het gezang van de vogels en de heerlijke zon die laat zich gelukkig steeds meer zien, nodigt nog meer uit om eropuit te gaan in de natuur.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *