Bernice Kruit uit Eext wint ‘Heel Drenthe Bakt’ met het allerlekkerste koekje, maar wat zit er eigenlijk in haar ‘krummelderij’?

[ad_1]

Bernice Kruit uit Eext heeft de ‘Heel Drenthe Bakt’ trofee 2024 gewonnen. Tien thuisbakkers streden donderdagavond in de keuken van het Alfa college in Hoogeveen om het lekkerste koekje van Drenthe te bakken. Het winnende koekje wordt in productie genomen.

Kruimel winkel. Dat is de naam van het koekje waarmee Bernice Kruit uit Eext de jury in Hoogeveen overtuigde. Een delicatesse met onder meer heide van Erica, honing van haar imkermoeder, zoethout, anijs en bosbessensiroop.

Bernice, werkzaam als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg, was zeer verrast met de overwinning. De concurrentie was sterk. En ook haar zoon Martijn (15) zag dit: “Dit is mijn moeder die gewonnen heeft!”

Ingrediënten van eigen bodem

Heel Drenthe Bakt is opgericht door Dubbel Drents, het collectief van 15 bakkers in Drenthe dat werkt met lokale ingrediënten. Ambachtelijke bakker Patrick Harms uit Tynaarlo is een van de uitvinders.

“Wij proberen altijd nieuwe dingen te bedenken. Zelf een koekje maken was een idee. Toen leek het ons leuk om onze klanten dat te laten doen”, legt hij uit. “Er bestaat Heel Drenthe Bakt uitgerold. In eerste instantie was ik bang dat het concept daarna misschien wat ouderwets zou zijn Heel Nederland Bakt nu nog eentje Heel Drenthe Bakt . Maar iedereen was enthousiast.”

Voor thuisbakkers stond er een zak Zeeuws meel klaar bij de Dubbel Drents bakkers in de provincie. “Geen meel uit Zeeland, maar meel van granen uit Drenthe. Zeeuws meel is een bakterm voor meel met minder eiwit. Dit zorgt ervoor dat het koekje luchtig blijft”, legt Harms uit. “We zijn overspoeld met inzendingen.”

De namen van de koekjes uit de finale hebben prachtige Drentse namen, zoals Kieperties, Dubbel Drentse Kuierkoek, Drenthe Krent en Drents Wichie. Hoewel de jury het moeilijk had, werd de winnaar unaniem gekozen. “Veel meer Drenthe wordt het niet”, aldus de jury. “Alle ingrediënten komen uit de streek en het plaatje klopt precies.”

‘Wat mij betreft doen ze allemaal mee’

Harms wil graag meer aandacht voor Dubbel Drents. Nu zijn er 15 bakkers bij het collectief aangesloten. Als het aan de bakker uit Tynaarlo ligt, worden het er nog veel meer. Hij vindt dat de klant moet weten waar zijn brood vandaan komt.

“Tien jaar geleden zijn we met een aantal bakkers een graanproject gestart. Bij Dubbel Drents proberen we de weg tussen voedsel en consument zo kort mogelijk te houden.”

Het bakkerijcollectief haalt alle ingrediënten uit de regio. “Het is prachtig wat je dichtbij komt. Ik ben een grote fan van de korte keten. Als ik wil, kan ik naar de boer in Gasteren of Zuidwolde fietsen waar het graan wordt verbouwd of naar de molen in Kropswolde waar ze het malen. Er zijn zo’n vijftig bakkers in Drenthe, wat mij betreft doen ze allemaal mee.”

‘Smaakt naar meer’

Heel Drenthe Bakt de bakker ziet dit als een mooie promotie voor Dubbel Drents. “Zoveel enthousiasme had ik niet verwacht. Dit smaakt naar meer. Ook door de interactie met je klanten krijg je een heel ander verhaal. Dat vertellen ze nog eens bij een verjaardagsbezoek. Dat is mooie reclame. Laat dit het begin zijn van een mooie traditie.”

Ook voor Bernice is het winnen van de wedstrijd nog maar het begin. Haar koekje is in productie en ze wil graag bakvideo’s opnemen met haar klanten. Ze droomt groot: “Ik heb me al aangemeld Heel Nederland Bakt .”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *