Politiek Emmen verkiest windmolens langs N34 boven Barger-Compascuum. ‘Geen objectieve afweging maar een politiek besluit’



Ondanks lokaal verzet van omwonenden is er politieke steun voor de plaatsing van vijf windturbines langs de N34 bij Emmen. Dat bleek donderdagavond tijdens een raadsdebat over het al lang slepende politieke vraagstuk.

Als er wordt besloten om ergens windturbines te plaatsen, krijgt de politiek al jaren kritiek van minimaal bezorgde en vaak boze omwonenden. Dat is in Emmen al jaren niet anders. Ook hier houdt een deel van de bewoners absoluut niet van de windreuzen in hun achtertuin.

‘Emmen windmolenvrij’

Ditmaal kwam de tegenstand vooral uit het beschermde dorpsgezicht in Westenesch en het buurtdorp Noordbarge. Eerder deze week spraken ze massaal tijdens een hoorzitting over windenergie, waarbij ze dit keer vanaf alle bezette plekken op de publieke tribune aandachtig over de schouders van debatterende politici keken.

De belangstelling ging vooral uit naar de positie van de lokale partij Wakker Emmen (WE). Het windturbinedebat is onlosmakelijk verbonden met de inbreng van de partij, die met vijftien zetels veruit de grootste partij in de gemeente is. Tien jaar geleden werd WE zo groot mede door een campagnebelofte om Emmen windmolenvrij te maken. Maar eenmaal aan het bestuurlijk roer werd de grootste gemeente van Drenthe zwaar getroffen door het provinciehuis in Assen. Die windparken zouden en moeten hoe dan ook gebouwd worden.

Emmen heeft er toen voor gekozen om zoveel mogelijk de regie te behouden en zo te bepalen waar ruim dertig windmolens moeten komen te staan ​​en onder welke voorwaarden. Van de ongeveer negen onderzochte locaties bleven er drie over: aan de Pottendijk, bij Barger-Compascuum en langs de N34 bij Diphoorn, Noordbarge en Westenesch.

Slagschaduw en zoemende tonen

Het eerste park staat er inmiddels, maar de gemeente heeft de andere twee lange tijd in de wacht weten te houden. Dankzij een truc om een ​​deel van de wind op land uit te wisselen voor zonne-energie op het dak, en dankzij andere Drentse gemeenten die massaal windturbines plaatsten, kan Emmen nu één van de locaties schrappen. Tenminste voor nu.

Burgemeester en wethouders kozen afgelopen najaar voor maar liefst vijf molens langs de N34 en liever niet acht bij Barger-Compascuum. Volgens de beheerders omdat op laatstgenoemde locatie meer mensen last hebben van schaduwen en zoemende tonen en de bewoners daar al zijn omsloten door andere parken op Duits, Emmens en Borger-Odoorn grondgebied.

Dat besluit zorgde voor een storm aan reacties van omwonenden aan de andere kant van de gemeente langs de N34. Vooral in het dorp Westenesch zijn er grote zorgen over de leefbaarheid. Ze begrijpen niet waarom ze verloren hebben.

Ook voor een aantal oppositiepartijen in de gemeenteraad komt dit vreemd over. Volgens hen blijkt uit onderzoek dat de twee gebieden niet zoveel van elkaar verschillen.

‘Geen simpel scoren’

Een deel van de raadsleden had daarom liever geen ‘vooraf bepaalde keuze’ gehad. “Wij hadden graag meer inspraak en inzicht gehad in de belangenafweging. Goed bestuur is geen eenvoudig scoringsproces zoals bij een voetbalwedstrijd”, zegt Michèl Supheert van de ChristenUnie.

“Maar de politiek is ook geen meerkeuzespel, wij sturen je altijd ons eigen voorstel”, weerlegde wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) die kritiek. “Niemand wil ze echt in de achtertuin. Er zijn ook mensen in Emmer- en Barger-Compascuum die zeggen dat er in het Mondengebied al genoeg windturbines staan.”

Van zijn partijgenoot Henk Linnemann werd verwacht dat hij het met hem eens zou zijn. “In Barger-Compascuum zijn er minder overlast, maar de overlast blijft overlast. Dat geldt voor beide gebieden, maar we kunnen er voorlopig maar één schrappen. Wij steunen dan ook de voorkeur voor molens langs de N34.”

Volgens andere raadsleden is het verschil in vergelijkend productonderzoek tussen beide locaties zeer klein. “Het gaat echt om marginale verschillen, bij geluid gaat het maar om één buurtbewoner en bij slagschaduw gaat het om vijf woningen. We hebben nu gewoon geen goed verhaal. Dit is puur een politieke overweging”, besluit CDA-lid Dirk van Dijken. . Wethouder René van der Weide gaf dit laatste grif toe. “Dit is ook een politieke keuze, maar je winkelt ook op basis van onze overwegingen”, zei hij.

‘Worst voor de neus’

Ook de wethouder en het CDA kregen ruzie over de ambities om windenergie in te ruilen voor zonne-energie. Van der Weide heeft een energiemix van beide voor ogen, maar de wethouder noemde dat veel te ambitieus. “Je hebt veel vertrouwen in de zon op je dak. Houden we onze bewoners niet zo voor de gek?” vroeg Van Dijken. Ook andere partijen denken dat de locatie aan de Zwartenbergerweg bij Barger-Compascuum zomaar weer om de hoek zou kunnen liggen als de klimaatdoelen niet worden gehaald. “Dan leggen we nu een worst voor de bewoners neer”, waarschuwde Marcel Meijer van de VVD.

Voorlopig kunnen de critici rond Barger-Compascuum opgelucht ademhalen, terwijl de zorgen van bezwaarmakers uit Westenesch en omgeving na het debat juist zijn toegenomen. Ze hebben al aangekondigd dat ze niet zomaar zullen ophouden zich tegen het plan te verzetten, zelfs als een besluit tegen hen indruist.

Een poging van D66 om het besluit tot meer participatie en onderzoek uit te stellen kreeg weinig steun. Daarom stemt de gemeenteraad op 25 april over het voorstel om windmolens langs de N34 toe te staan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *