Tv-rechter mr. Frank Visser beschuldigt Dexia-bank van chantage | Economie


Dexia Bank chanteert slachtoffers van de aandelenlease-affaire. De bekende tv-rechter, de heer Frank Visser, uit deze beschuldiging.

Visser doet zijn statement in het tv-programma Radar. Het gaat om slachtoffers die een BKR-registratie hebben omdat ze nog een restschuld hebben bij Dexia. In totaal gaat het om 2.500 slachtoffers. Deze mensen worden als wanbetaler geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Woekerbeleid

Het draait allemaal om de aandelenlease die begin deze eeuw populair was. Dexia bood klanten aan om met geleend geld aandelen te kopen. De stijging van de waarde van de aandelen zou de lening afbetalen en de rest van het rendement was pure winst voor de investeerder. Honderdduizenden mensen kochten dit product bij Dexia.

Maar het product bleek vergelijkbaar met een buitensporig beleid. De verwachte rendementen werden zeer vaak niet behaald. En in plaats van een mooi kapitaal bleven de investeerders zitten met een restschuld – en een melding bij het BKR, met alle gevolgen van dien. Na veel druk en publiciteit bereikte Dexia een schikking met een aantal slachtoffers. Maar duizenden mensen voelden zich misleid door Dexia, of door de tussenpersonen die de producten verkochten, en spanden rechtszaken aan. Ze zijn nog steeds actief.

Ontsnappen


Ieder weldenkend mens weet dat de claim van Dexia onterecht is

De heer Frank Visser, televisierechter

Voor een aantal van deze gevallen heeft Dexia nu een ontsnappingsroute bedacht. Met een BKR-registratie is het bijvoorbeeld moeilijk of onmogelijk om een ​​hypotheek te krijgen. ‘Als mensen contact opnemen met Dexia, zegt de bank: je kunt wel van die BKR-registratie af, maar dan moet je afzien van een procedure tegen ons om je schade te verhalen. Mensen moeten dus afstand doen van hun rechten. Dat is chantage. anders krijg je de hypotheek of lening niet”, aldus de heer Visser.

Dat is voor sommige mensen een reden geweest om het met Dexia eens te zijn. Dat is de prijs die mensen betalen om verder te kunnen gaan met hun leven. Soms gaat het om een ​​kleine restschuld van 1.000 euro, maar er komt ook een geval voor van iemand die nog 55.000 euro rood staat. Bij Radar Zo is er een taxichauffeur die al jaren grote problemen heeft om een ​​leasecontract voor een nieuwe auto te krijgen. Een ander loopt vast omdat een hypotheekaanvraag vastloopt vanwege de BKR-registratie.

Eenvoudig

De oplossing is simpel, zegt Visser. “Deze mensen staan ​​ten onrechte geregistreerd bij het BKR. Dexia moet al deze klanten compenseren. Ieder weldenkend mens weet dat de claim van Dexia onterecht is. Het BKR moet die registraties gewoon schrappen. Maar dat doen ze niet.”

Volgens Visser komt dat doordat stichting BKR de banken in de gaten houdt. “Maar ik verwacht actie van het BKR. Anders stappen we naar de rechter.”

Geen chantage

In een reactie zegt Dexia dat het de beschuldiging dat het klanten chanteert niet herkent. De bank benadrukt dat zij verplicht is om openstaande schulden te melden bij het BKR. Verzoeken tot doorhaling van BKR-registraties worden zorgvuldig afgehandeld, aldus het bedrijf.

Ook het BKR reageert. De stichting meldt dat er geen reden is om alle registraties van Dexia-klanten te verwijderen. Volgens het BKR betreft het allemaal individuele gevallen en moet van geval tot geval worden bekeken of de registratie klopt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *