Sywert van Lienden verdiende miljoenen met mondkapjesdeal, maar leeft ‘van 15 euro per week’ | Binnenland

[ad_1]

De nasleep van de mondkapjesaffaire heeft Sywert van Lienden hard getroffen. Hij en zijn compagnons verdienden tijdens de coronapandemie miljoenen met de verkoop van mondkapjes aan de Nederlandse Staat, maar door diverse rechtszaken is er inmiddels beslag gelegd op zijn rekeningen. “Ik leef van 15 euro per week”, zegt hij in een interview ermee FD.

Van Lienden en zijn partners Damme en Van Gestel raakten in 2021 omstreden toen bleek dat ze met zijn drieën 29 miljoen euro hadden verdiend met de verkoop van mondkapjes aan het ministerie van Volksgezondheid. Het werd een grote aangelegenheid omdat het drietal bekend was geworden via hun Hulpstichting, die naar eigen zeggen ‘gratis’ wilde helpen de coronapandemie te bestrijden. De verkoop van de mondkapjes bleek echter via hun commerciële bedrijf Relief Goods Alliance te verlopen.

Volgende week wordt een civiele rechtszaak tegen de drie aangespannen. In deze brief eisen het Rijk en de Stichting Hulptroepen de 29 miljoen euro terug die het drietal verdiende. Ook loopt er een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie. Wanneer dat geval zich zal voordoen, is nog niet bekend.

‘Geen geld voor een advocaat’

In een interview ermee FD Van Lienden zegt dat hij zich volgende week niet zal kunnen verdedigen. Hij kan zich geen advocaat veroorloven. ‘Ik ben alleen fysiek aanwezig, in de kamer. Simpelweg omdat ik geen geld heb voor een advocaat. Dan word je in Nederland bij verstek veroordeeld en ga je gewoon failliet, zowel zakelijk als privé”, zegt hij.

Van Lienden komt in financiële problemen doordat zowel het Openbaar Ministerie als de Hulpstichting beslag op zijn rekeningen is gelegd. ‘Wij wonen in een gemiddeld huis en hebben twee kleine kinderen. We kunnen nauwelijks rondkomen, ik leef van 15 euro per week. De rechtszaken die op mijn pad komen kosten honderdduizenden euro’s, maar ik heb geen recht op rechtsbijstand. De afspraken zijn zo dat ik met mijn koffer tussen wal en schip val, hoor ik bij iedere balie waar ik aanklop.’

Van Lienden en consorten stellen al vanaf het begin van de affaire dat het ministerie zeker wist dat zij niet ‘voor niets’ handelden. Externe onderzoekers schreven dat dat inderdaad het geval was, maar dat ze de overheid misleidden.
Bekijk onze populairste nieuwsvideo’s in de onderstaande afspeellijst:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *