Handbalsters na ruime zege op Tsjechië voor derde keer op rij naar Olympische Spelen | Meer sport

[ad_1]

De Nederlandse handbalsters hebben zich op overtuigende wijze geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs. Bij het OKT in Torrevieja, Spanje, werd Tsjechië met 32-18 verslagen.

Alleen in een uitzonderlijk scenario kan het misgaan, als Argentinië vanavond wint van Spanje en Nederland zondag ook ruim verliest van het gastland.

De Nederlandse handbalsters doen voor de derde keer mee aan de Olympische Spelen in Parijs. In Rio de Janeiro 2016 verloor de ploeg de strijd om het brons, in Tokio 2021 waren de kwartfinales het eindpunt. De Nederlandse handbalsters zijn in december 2019 wereldkampioen geworden in Japan.

Oranje won donderdag al van Argentinië met twaalf doelpunten verschil. Na een zwakke en nerveuze start (0-5 achterstand) werden de Argentijnse vrouwen alsnog met sterke cijfers verslagen: 34-22. De ploeg van de Zweedse bondscoach Per Johansson vertrok tegen Tsjechië en kwam binnen no-time op een 7-0-voorsprong. Bij rust stond het al 18-6. In de tweede helft werd die voorsprong vakkundig uitgebouwd tot een verschil van veertien punten.

Nederland speelt zondag om 18.00 uur tegen Spanje, maar voor Nederland staat er in dat duel niets op het spel. Spanje won donderdag met 31-21 van Tsjechië en kan zich vrijdagavond ook plaatsen voor de Olympische Spelen als het wint van Argentinië.

Larissa Nusser in duel met de Tsjechische Julie Frankova, die eveneens de Nederlandse aanval niet kon tegenhouden.
Larissa Nusser in duel met de Tsjechische Julie Frankova, die eveneens de Nederlandse aanval niet kon tegenhouden. © AFP

Er doen twaalf landen mee aan de Olympische Spelen, zowel voor mannen als voor vrouwen. Bij de dames was gastland Frankrijk als regerend wereldkampioen en Olympisch kampioen al verzekerd van deelname. Daarnaast plaatsten Europees kampioenen Noorwegen, Denemarken, Zuid-Korea, Brazilië en Angola zich voor de Spelen in Parijs. Deze week vindt de strijd om de laatste zes tickets plaats, met OKTs in Torrevieja (Spanje), Debrecen (Hongarije) en Neu-Ulm (Duitsland).

De groepsfase wordt gespeeld in de Paris Expo Porte de Versailles. De laatste rondes worden vervolgens gespeeld in het Stade Pierre-Mauroy, het voetbalstadion van Lille OSC in het noorden van Frankrijk. Bondscoach Per Johansson mag veertien spelers selecteren. De selectie voor het OKT bestaat inmiddels uit zeventien speelsters, met ruimte voor veteranen Tess Wester-Lieder en Estavana Polman. Yvette Broch was niet aanwezig in Torrevieja, maar is nog steeds een optie voor de Olympische Spelen in Parijs. Broch heeft vrijwel dagelijks contact met bondscoach Johansson, die tevens interim-coach is van de Hongaarse topclub Győri.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *