Staatssecretaris op het matje geroepen door Westerwolde om teleurstellende brief over aanpak overlast Ter Apel. ‘Te onduidelijk en niet ambitieus genoeg’Staatssecretaris Eric van der Burg stelt de gemeenteraad en gemeenteraad van Westerwolde opnieuw teleur. Zijn brief over de aanpak van de overlast in Ter Apel is ‘te onduidelijk en op onderdelen niet ambitieus genoeg’.

Op 12 oktober sprak de staatssecretaris in Ter Apel met de gemeenteraad en gemeenteraad van Westerwolde en burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen over de aanpak van overlast door asielzoekers in Ter Apel en omliggende dorpen zoals Nieuw-Weerdinge. Lokale politici zijn al geruime tijd zeer teleurgesteld dat de speciale opvang voor kansarme asielzoekers, het ‘pbl’, niet van de grond komt.

Beloofde brief blijkt wederom een ​​teleurstelling

Ook tijdens het overleg kon de staatssecretaris geen concrete toezeggingen doen, maar beloofde hij een brief waarin hij duidelijkheid zou verschaffen. Die brief stuurde hij vorige week donderdagavond laat.

Vandaag maakten raad en college gezamenlijk bekend ‘met teleurstelling’ kennis te hebben genomen van de brief. De staatssecretaris zal binnenkort terug moeten komen voor vervolgoverleg. “Als de brief niet genoeg is, kom ik volgende week terug”, zei Van der Burg op 12 oktober.

Geen beloftes over speciale opvang

Tijdens het overleg wilde Westerwolde van de staatssecretaris horen dat de ‘procesbeschikbaarheidslocatie’ (pbl) voor kansarme asielzoekers snel zou worden uitgebreid naar honderd plaatsen. Daarnaast is het volgens de lokale politiek noodzakelijk dat er geen asielzoekers uit deze groep meer worden opgevangen buiten het PBL in Ter Apel. Tot nu toe verblijven er gemiddeld zo’n 200 kansarme asielzoekers in Ter Apel, waarvan er slechts zo’n 15 in dat PGO verblijven.

Kennelijk kan de staatssecretaris hierover in de brief onvoldoende toezeggingen doen. Zowel de gemeente Westerwolde als het ministerie willen de brief niet openbaar maken omdat deze nog onderdeel is van overleg. Het college van burgemeester en wethouders wil mondeling geen verdere toelichting geven.

Angst dat het mis zal gaan

De staatssecretaris wordt de afgelopen maanden van alle kanten bestookt met signalen over de grote nood in de dorpen. De vele diefstallen in winkels, inbraken en inbraken in woningen en auto’s ondermijnen het draagvlak voor de asielopvang. En sommige bewoners zijn het zo beu dat ze zelfstandig als burgerwacht optreden tegen criminele asielzoekers. De angst dat er op een gegeven moment iets mis kan gaan, is groot.

Ondanks al die alarmbellen, het intensieve overleg op 12 oktober en het feit dat de gemeenteraad onderzoekt of juridische stappen mogelijk zijn om het aanmeldcentrum in Ter Apel te sluiten, blijft Van der Burg volgens Westerwolde onduidelijk en onvoldoende voortvarend in zijn aanpak. .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *