EU-landen weinig dichter bij oproep voor gevechtspauze Gaza

[ad_1]

Na twee weken van Israëlische bombardementen op de Gazastrook wordt de roep om wat ademruimte voor de omstreden inwoners steeds luider. Onder meer Nederland roept nu op tot ‘humanitaire pauzes’, onderbrekingen van de strijd, om noodhulp te kunnen verlenen.

Maar vooral Duitsland wil Israël hiertoe niet oproepen. Dat zou afbreuk doen aan Israëls recht op zelfverdediging na de bloedige verrassingsaanval van Hamas en de strijdende partijen te veel met elkaar gelijkstellen. Na uitgebreid overleg met de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten is er weinig veranderd, zeggen diplomaten.

Dringend nodig

Bruins Slot ziet ‘nu een zeer nadrukkelijke oproep tot een humanitaire pauze, zoals we dat in Nederland al eerder hebben gedaan’. Borrell concludeert ook uit het overleg met de ministers van Buitenlandse Zaken dat er een akkoord in zicht is. Volgens hem moeten de EU-leiders het daar donderdag tijdens hun top over eens worden.

Niemand betwist inderdaad dat de inwoners van Gaza dringend een pauze in de oorlog nodig hebben, zeggen EU-bronnen. Maar de lidstaten hebben nog steeds zeer verschillende opvattingen over de vraag of de EU de partijen, inclusief Israël, daarom moet vragen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *