De Dokter Larijweg bestaat 100 jaar: de hotemetoten van toen komen allemaal langs tijdens het eeuwfeest



Honderd jaar geleden werd de Dokter Larijweg in Ruinerwold aangelegd om de boerderijen in dat deel van Ruinerwold beter bereikbaar te maken. Later werden nog eens 1.100 perenbomen geplant. Het maakt deze zeven kilometer lange weg een van de bekendste van Drenthe. Op 28 september wordt het 100-jarig jubileum gevierd, waarbij Ruinerwold een middag terug in de tijd gaat.

“Dat wordt een mooie zaterdag”, weten Frans Bork en Jan-Roelof Remmelts al. Dit duo werd namens stichting Geschiedenis Ruinerwold en museumboerderij De Karstenhoeve gevraagd een bijzondere dag te bedenken om dit heugelijke feit te herdenken. Bork is de man achter de scripts voor de drie theaterdagen van Boerendrokte en Remmelts heeft veel contacten, onder meer met koetsiers. “Ja, en wat doe je dan? Is er enige vriendelijkheid in het dorp om er iets aan te doen? We organiseerden een bijeenkomst in De Kolonie in Oosteinde en schrokken een beetje: er waren maar twee mensen”, lacht Remmelts.

Wees niet verrast

Ze lieten zich niet afschrikken. “Een Drent komt niet meteen op de voorgrond, maar als je het ze vraagt, doen ze alles voor je”, zegt hij. Er is nu een werkgroep van zeven mensen uit beide organisaties. De datum was eerst een beetje een probleem, maar ligt nu tussen het dorpsfeest en de perenpluk. Volgens Remmelts is het de bedoeling om op 28 september aan het begin van de middag vanaf Dokter Larijweg nummer 173 te starten met een optocht van wagens en koetsen richting de Karstenhoeve.

Waarnemend burgemeester

Frans Bork wrijft al in zijn handen. “Er komen een aantal rijtuigen bij en de hotemetots van toen komen allemaal langs. Niet zo stijf als honderd jaar geleden, maar op een Boerdrokte-achtige manier. De regels van die tijd interesseren ons niets”, lacht Bork. Op de kruising Larijweg-Keuterhoekweg moet een boog komen. “De burgemeester kan daar een lint doorknippen en er gebeuren allerlei andere dingen. Louis Lycklema heeft de rol van burgemeester op zich genomen”, doelt Bork op de man die vóór de reorganisatie tijdelijk waarnemend burgemeester was van de gemeente Ruinerwold.

“We weten niet precies hoe belangrijk dokter Larij honderd jaar geleden was bij de opening, waarschijnlijk was hij ceremoniemeester. Voormalig huisarts dokter Ganzinga speelt de rol van Larij. Wij hopen ook dat de commissaris van de Koning aanwezig kan zijn, wij hebben een verzoek ingediend bij de provincie.”

Bork weet dat de Dokter Larijweg destijds is aangelegd door het wegbestuur, een soortgelijke instelling als wat nu het waterschap is. Het lag overigens niet voor de hand dat deze weg zou worden aangelegd, omdat niet iedereen in de omgeving dat nodig vond en de onteigening van grond veel tijd kostte.

Melkbussen en hooibalen

Niet alleen moeten er op de laatste zaterdag van september veel koetsen meedoen aan de optocht, ook oude fietsen en oude auto’s uit die tijd zijn het doelwit. “We gaan bewoners van de Larijweg oproepen om bijvoorbeeld melkbussen en balen hooi langs de weg te plaatsen, om de sfeer van 1924 op te roepen”, aldus Bork.

“En we vragen schoolkinderen om mee te doen aan de optocht met traptractoren, waarbij we ook prijzen uitreiken voor de mooiste tractor en best geklede chauffeur”, vult Remmelts aan. De kinderen hoeven niet vanaf het begin mee te volgen, dat is wat teveel.

Acteurs van de retoriekkamer van UDI zijn alvast bereid om diverse scènes te spelen, als extra aanvulling op de middag. “Niemand komt voor een streng en ouderwets evenement”, weet Frans Bork als geen ander. Het kan een beetje zanderig zijn. Humor en soms wat sarcasme voegen volgens hem zeker iets toe aan de Larijwegdag.

De Boerenkool en de Ruige Kluft

Maar dat is nog niet alles, want de tentoonstelling wordt gehouden in de Karstenhoeve Fluitje van een cent het was inmiddels ingeruild voor een tentoonstelling over 100 jaar Dokter Larijweg. Op de dag zelf zullen daar ook activiteiten plaatsvinden, waaronder zangeres Sinje Kiel die heeft toegezegd deel te nemen. “Er zal ook een strijd ontstaan ​​tussen de buurtschappen Ruige Kluft en Kale Kluft, zoals vroeger”, glimlacht Jan-Roelof Remmelts.

“Er was nogal wat rivaliteit tussen die twee gehuchten, dus we lieten ze met touwtrekken tegen elkaar strijden. Het liefst in een lange onderbroek.” “De Kale Kluft lag hier rond de Keuterhoekweg, de Ruige Kluft meer richting Oosteinde”, legt Bork uit.

Als het aan de mannen ligt, worden een aantal huisnummerpaaltjes aan de Larijweg voorzien van een QR-code, die je na scannen via smartphone meer vertelt over de geschiedenis van het pand. Het moet een onvergetelijke dag worden, waarvoor de twee een aantal mensen zullen benaderen. “Als commissie kunnen we het niet alleen, alles moet geregeld worden. Denk maar aan dixies, verkleedkleding en transport”, zegt Remmelts. “En achter de schermen wordt ook geld geregeld, want alles kost een paar cent”, benadrukt Bork. “Maar we merken nu al dat het tot leven begint te komen.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *