Aandacht voor energie en kwartaalcijfers in nieuwe beursweek

[ad_1]

De inbeslagname van een containerschip door Iran zou ook de nervositeit in de olie- en gashandel kunnen vergroten. De Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde deed dit in de Straat van Hormuz, een smalle zeestraat waar veel olie en gas doorheen wordt getransporteerd.

We zullen dus moeten uitkijken naar de prijsreactie van de grote energieconcerns volgende week. Zondagmiddag steeg het aandeel van olieproducent Saudi Aramco 1 procent op de beurs van Riyad. Maar naast de energieprijzen blijft het de vraag of bijvoorbeeld ook de aandelenmarkten van streek zullen zijn.

Symbolische waarde

“Iran ontwierp zijn vergeldingsmaatregelen met het oog op maximale symbolische waarde, maar minimale schade”, zegt Ziad Daoud van Bloomberg Economics. ‘Op zichzelf zou het de markten niet in beweging moeten brengen. Maar als dit een Israëlische tegenaanval uitlokt, kan het heel gevaarlijk worden.”

Voorlopig lijkt Israël de tijd te nemen voor een reactie. Het land zal wraak nemen op “een geschikt moment en op een passende manier”, zei Benny Gantz van het Israëlische oorlogskabinet. Op de beurs in Tel Aviv leek de angst niet al te groot. De belangrijkste indicator van de aandelenmarkt, de TA-35, stond zondagmiddag 0,3 procent hoger. De beurs in Riyad boekte een bescheiden verlies.

ASML

Later in de week zal de aandacht uitgaan naar kwartaalcijfers van chipmachinemaker ASML, de zwaargewicht binnen de AEX. De vraag is of de sterke groei van kunstmatige intelligentie-toepassingen zich zal vertalen in een sterke groei voor het bedrijf uit Veldhoven. Ook de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China blijven het bedrijf boven het hoofd hangen.

Kwartaalcijfers van de grootbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley komen nog steeds uit de Verenigde Staten.

Op macro-economisch gebied gaat de aandacht onder meer uit naar de Britse inflatiecijfers, die van invloed kunnen zijn op beslissingen over de rentetarieven van de Bank of England. Ook verschijnen er nieuwe gegevens over de verkopen van retailers in de Verenigde Staten en productiecijfers voor de Amerikaanse industrie.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *