Bayer Leverkusen gek van vreugde na veroveren eerste Duitse landstitel in de clubgeschiedenis | Voetbal

Met video’sBayer Leverkusen kroonde zich zondag tot Duits kampioen. De ploeg van succescoach Xabi Alonso was met 5-0 te sterk voor Werder Bremen en pakte daarmee de eerste landstitel in de clubgeschiedenis. Leverkusen is dit seizoen nog ongeslagen en hoopt die status in de laatste wedstrijden vast te houden.

Sport redactie

Laatste update:
19:51

Bayern München werd elf jaar op rij Duits kampioen. Lange tijd leek het onmogelijk om deze hegemonie te doorbreken, maar dit seizoen is Bayer Leverkusen een klasse apart. Waar Bayer de afgelopen maanden regelmatig fouten maakte, bleven die dat Werkzelf ongestoord doorgaan. Na 25 overwinningen en 4 gelijke spelen was het matchpoint voor Leverkusen tegen Werder Bremen.

Pichtinvasie bij Bayer Leverkusen.
Pichtinvasie bij Bayer Leverkusen. © REUTERS

Bij winst kon Bayer niet meer worden ingehaald door concurrenten Bayern München en VfB Stuttgart. In aanloop naar de kwartfinale van de Europa League tegen West Ham United aanstaande donderdag besloot Alonso een aantal sleutelspelers op de bank te zetten. Wellicht een opmerkelijk gezicht, maar Leverkusen speelde in de kampioenswedstrijd zonder wingbacks Jeremy Frimpong en Grimaldo en zonder sterspeler Florian Wirtz in de basis.

Strafschop leidt tot kampioensoverwinning

Ook zonder die spelers ging het goed bij Leverkusen. Via Piero Hincapié kregen ze al een grote kans en na ruim een ​​kwart van de wedstrijd kreeg de thuisploeg een penalty toegekend. Na aandringen van de VAR zag scheidsrechter Harm Osmers ook dat Julian Malatini Bayer Leverkusen-aanvaller Jonas Hofmann onrechtmatig tegen de grond had gestuurd.

Xabi Alonso viert het kampioenschap.
Xabi Alonso viert het kampioenschap. © AFP

Victor Boniface benutte de kans en scoorde vanaf elf meter de 1-0. Dat zorgde voor een enorme geluidsexplosie in de BayArena, maar ook in de drukke zaal Biertuin net buiten het stadion was het feest groots. Later in de eerste helft raakte ook Amine Adli de onderkant van de lat. Maar in de tweede helft liep Leverkusen alsnog weg uit Bremen.

Granit Xhaka scoorde met een prachtig afstandsschot het tweede doelpunt en Wirtz, die net als Frimpong was ingevallen, deed even later precies hetzelfde. Met een wreeftrap versloeg hij voormalig PEC Zwolle-doelman Michael Zetterer van afstand. Toen Wirtz er vlak voor tijd ook nog eens 4-0 van maakte, kon het publiek het niet meer bevatten. Tientallen fans bestormden het veld, maar werden door de spelers teruggestuurd. In de laatste minuut maakte Wirtz zijn hattrick compleet en zo werd het 5-0.

Nadat het bevrijdende laatste fluitsignaal had geklonken stormden de fans alsnog massaal het veld op. Er brak een groot publiek feest uit in de BayArena, waar een veldinvasie niet kon worden voorkomen. Bayer kroonde zich voor het eerst in de clubgeschiedenis tot landskampioen. En dat werd uitgebreid gevierd.

Nog steeds ongeslagen dit seizoen
Bayer Leverkusen is dit seizoen na 43 wedstrijden in alle competities nog steeds ongeslagen: 39 overwinningen en 4 gelijke spelen, met een doelsaldo van 123 doelpunten voor en 31 doelpunten tegen. De ploeg van Xabi Alonso speelt nog minimaal zeven wedstrijden. Dat kunnen er negen of tien meer worden, afhankelijk van succes in de Europa League. Bayer Leverkusen speelt donderdagavond de return in de kwartfinales in Londen, na de 2-0-zege van afgelopen donderdag op West Ham United.

Donderdag 18 april: West Ham United (uit)
Zondag 21 april: Borussia Dortmund (uit)
Zaterdag 27 april: VfB Stuttgart (thuis)
Zondag 5 mei: Eintracht Frankfurt (uit)
Zondag 12 mei: VfL Bochum (uit)
Zaterdag 18 mei: FC Augsburg (thuis)
Zaterdag 25 mei: FC Kaiserslautern (DFB-Pokal finale in Berlijn)