Rutte komt met boodschap van steun en terughoudendheid

[ad_1]

Het waarschijnlijk laatste bezoek van Mark Rutte als vertrekkend premier aan Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever begon maandagmiddag rommelig.

Eerst zou Rutte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoeten in HaKirya, het hoofdkwartier van het Israëlische leger, in het hart van Tel Aviv. Maar sinds de gecoördineerde aanval van Hamas – waarbij minstens 1.400 mensen werden gedood en 222 mensen gegijzeld – demonstreerden honderden Israëliërs dag en nacht buiten het gebouw, dat tevens dienst doet als ministerie van Defensie. Voor het aftreden van Netanyahu en zijn nieuwe oorlogskabinet, omdat de Israëlische veiligheidsdiensten er niet in slaagden de aanval te voorkomen. Voor een staakt-het-vuren met Hamas, zodat er veiliger kan worden onderhandeld over de vrijlating van gijzelaars.

Netanyahu leek uiteindelijk terughoudend om een ​​regeringsleider te ontvangen op een plek waar buiten honderden boze en verdrietige mannen, vrouwen en kinderen om zijn vertrek schreeuwden. Daarom werd de bijeenkomst op het laatste moment verplaatst naar zijn kantoor in Jeruzalem.

Nederlandse gijzelaar

Daar zei Rutte dat hij een ‘indringend en stevig gesprek’ van een uur had gevoerd met zijn Israëlische collega. Aan de ene kant wilde de premier zijn steun en medeleven betuigen aan het getroffen land, maar hij wilde ook de ‘militaire reus’ Israël vragen om voorzichtigheid te betrachten bij hun militaire operaties en Netanyahu bewust te maken van het belang van het toestaan ​​van meer humanitaire acties. hulp om het land binnen te komen. Gazastrook.

“Ik liet mijn eigen emotie doorschijnen”, zei de premier buiten de ingang van het Israëlmuseum in Jeruzalem. “Dat heb ik als ik de verschrikkelijke beelden uit Gaza zie, en tegelijkertijd hebben we ook 1.400 mensen vermoord tijdens een pogrom, de grootste massamoord op Joden sinds de Tweede Wereldoorlog.” Rutte wilde niet zeggen hoe Netanyahu op zijn verzoeken reageerde.

De premier sprak maandagochtend ook met de familie van de 18-jarige Ofir Engel, de Nederlands-Israëliër die tijdens de Hamas-aanval op 7 oktober in kibboets Be’eri, in het zuiden van Israël, werd gegijzeld en naar de Gazastrook werd gebracht. door islamitische militanten. Engel wordt daar vastgehouden door Hamas.

Engel, wiens grootvader van Nederlandse afkomst is, is afgelopen week via een speciale noodprocedure Nederlander geworden. De hoop is dat met de Engelse tweede nationaliteit meer druk op Hamas kan worden uitgeoefend. Rutte zei dat hij intensief contact onderhoudt met Egypte en Qatar. Deze landen onderhandelen voornamelijk met Hamas over de vrijlating van gijzelaars in de Gazastrook.

Maandagavond leek er enige vooruitgang te zijn geboekt: een woordvoerder van Hamas zei dat het twee vrouwen had vrijgelaten – het is niet bekend wie -. Het nieuws kon nog niet worden bevestigd. Het zou de tweede vrijlating zijn sinds de twee Amerikaanse vrouwen – moeder en dochter – die Hamas vorige week liet gaan.

Perspectief op een Palestijnse staat

Na een bezoek aan Netanyahu in Jeruzalem werd Rutte in een zwaar beveiligd konvooi naar Ramallah gereden, twintig kilometer naar het noorden, de zetel van de Palestijnse Autoriteit op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Daar had de premier een ontmoeting met Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit.

Rutte is het eerste regeringshoofd dat Abbas een persoonlijk bezoek brengt aan Ramallah sinds de Hamas-aanval op Israël. Rutte bezocht Abbas vooral om hem aan te moedigen. “Het belang dat het vooruitzicht op een Palestijnse staat terugkeert is van cruciaal belang”, zei hij in een interview in de weelderige tuin van de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah.

“Wat je wilt is de wereld laten zien dat Hamas een terroristische organisatie is en dat gewone, lieve, normale Palestijnen die in de Gazastrook wonen net zo goed slachtoffers van Hamas zijn.” Volgens de plaatselijke Palestijnse autoriteiten heeft Israël bij het bombarderen van de Gazastrook nu meer dan 5.000 Palestijnen gedood en meer dan 15.000 gewond.

Rutte betuigde ook zijn condoleances aan Abbas voor de dood van Islam al-Ashqar, de 33-jarige Nederlands-Palestijn die zondag omkwam bij een bombardement op de Gazastrook. “Het is buitengewoon tragisch wat haar is overkomen.” Rutte schat dat er nog steeds tientallen Nederlanders vastzitten in Gaza. “Waarschijnlijk meer dan de 21 eerder gemeld.”

Lees ook:

Mahmoud Abbas: van Palestijnse leider tot machteloze ‘burgemeester van Ramallah’

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas, met wie premier Rutte maandag spreekt, heeft vrijwel alle controle over de Westelijke Jordaanoever verloren. Hij wordt spottend de ‘burgemeester van Ramallah’ genoemd, hoewel dat misschien zelfs waar is te veel gezegd.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *